Хунтата в Нигер съобщи, че е подписала "документи за укрепване на военното сътрудничество" с Русия и че се отказва от споразумение с Европейския съюз в областта на сигурността.

Междувременно страната, управлявана от военни от края на юли насам, напусна формално и антиджихадистките, изградени от Франция миналото десетилетие сили G% Sahel, истъпка, предприета и от Буркина Фасо, след като това направи съседно Мали. Само Чад и Мавритания останаха в алианса, който обаче вълната от преврати в последните години обрече след разнопосочни резултати в борбата с тероризма.

За решенията на Нигер се съобщи, след като руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров направи западноафриканска обиколка - в Нигер, Мали и Буркина-Фасо, три държави, бивши съюзници на Франция, в които властта бе сменена с няколко военни преврати в последните три години. Нигер оставаше съюзник до 26 юли, когато бе свален и неговият президент Мохамед Базум.

За срещата с президента ген. Абдурахаман Чиани писа и платформата Алианс на държавите от Сахел - съюза за колективна отбрана на Мали, Буркина Фасо и Нигер, създаден през септември 2023 г. Според тази платформа и руски медии и лидерите на Мали и Буркина Фасо са се срещнали с Евкуров, който вече няколко пъти бе в Африка, докато Русия опитва да официализира партньорствата си с различни страни след смъртта на доминиралия го с връзките си на континента Евгений Пригожин.

Завоят на Нигер към Русия не бе гарантиран от самото начало, най-малкото защото, за разлика от Мали и Буркина Фасо, военните в страната нямаха същия опит в близките отношения с Москва от времето на Студената война. Досега руски делегации бяха посещавали Мали и Буркина Фасо - но не и Нигер - за срещи с превратаджиите. Евкуров е лицето на руските усилия да бъдат укрепени партньорствата, които "Вагнер" започна да развива.

В последния ден обаче нигерското външно министерство обясни, че оттегля разрешението за действие на европейската програма EUCAP Sahel Niger, замислена за подкрепа на силите за сигурност. Мисията действа от 2012 г. срещу бунтовници и други заплахи в държава, която между средата на миналото десетилетие и 26 юли 2023 г. се бе превърнала в основен съюзник на ЕС.

Хунтата се отказа миналия месец и от законодателство, криминализиращо дейността на каналджиите, превозвали мигранти към Средиземно море. По-рано военните поискаха френските сили, базирани в страната - 1500 души - да я напуснат. Франция склони да го направи през септември.

Нигер продължава да е обект на регионални и международни санкции, които носят тежки последици на икономиката на страната.

Дневник