Великобритания иска драстично да ограничи миграцията към страната и да усложни пристигането на чуждестранни работници. Вътрешният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли обяви, че занапред чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да отговарят на по-строги критерии, за да могат да работят във Великобритания.

Досега те трябваше да са подписали договор за годишна заплата в размер на минимум 26 200 британски паунда, припомня АРД. Според промените, които Клевърли обяви в парламента в понеделник, те ще трябва да имат сигурен доход от 38 700 паунда (или 45 150 евро), за да могат да имигрират в страната. Болногледачите няма да се налага да отговарят на този критерий, но и те, както и студентите, няма да имат право да вземат семействата си със себе си при преместването във Великобритания.

Правителството срещу бизнеса?

Клевърли обяви, че нетната миграция в страната е отбелязала най-големия си спад в историята на Обединеното кралство. По думите му в страната ще влязат около 300 хиляди мигранти по-малко, пише АРД. "Стига толкова", написа премиерът Риши Сунак в гост публикация за таблоида "Сън". Хардлайнери като бившата министърка на външните работи Суела Брейвърман дори настояват за по-строги мерки. Същото важи и за представителите на най-дясното крило на консервативната партия.

Експерти критикуват плана на британското правителство. Европейски дипломат, цитиран от АРД, казва, че сигналът, който се дава на квалифицираните работници, е, че просто не ги искат. В същото време Великобритания страда от недостиг на кадри. Нийл Карбъри от Конфедерацията за заетост и набиране на персонал REC коментира пред "Файненшъл таймс", че интересите на бизнеса и икономиката на страната остават на заден план заради вътрешните проблеми на консервативната партия.

Лондон все пак ще изпраща мигранти в Руанда

В същото време Клевърли и външният министър на Руанда Винсент Бирута подписаха споразумение, според което нелегално влезлите във Великобритания мигранти ще бъдат изпращани в африканската държава. В замяна Руана ще получи първо плащане в размер на 163 милиона евро и обещанието, че Лондон ще предостави средства за грижата за депортираните мигранти.

Миналият месец британският върховен съд отхвърли въвеждането на подобна практика, припомня АРД. Според съдебното решение подобна политика би била в разрез с международното право. Властите в Лондон обаче искат да заобиколят решението чрез новото споразумение с властите в Руанда. Според него авторитарните власти в африканската държава се ангажират да не депортират търсещите убежище в държавите, от които идват. В случай че това се наложи, решението трябва да бъде вземано съвместно с британските съдебни власти, обяснява АРД.

Сигурна страна ли е Руанда?

Британският парламент сега трябва да обяви Руанда за безопасна трета страна. Наблюдателите се опасяват, че британският премиер Риши Сунак може да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека, за да избегне противопоставяне от страна на Страсбург. Дясното крило на партията на консерваторите оказва силен натиск върху Сунак да намали значително нетната имиграция, пише АРД.

Британският съд също не е категоризирал Руанда като сигурна трета страна. Поради това той счита, че споразумението е несъвместимо с международните задължения на Обединеното кралство, тъй като е възможно Руанда да депортира хора в региони, където те биха били подложени на преследване.

Правителството подчертава, че иска да депортира първите кандидати за убежище в Руанда преди следващите избори. Все още не е ясно кога ще се случи това. Спекулациите са за май или октомври 2024 г., но все още не е ясно дали самолетът с депортирани лица за Руанда някога ще излети, обяснява АРД. Дори министърът на вътрешните работи Клевърли не пожела да се ангажира с конкретна дата.

Дир.бг