Министерството на правосъдието на САЩ съобщи днес, че е повдигнало обвинения в извършването на военни престъпления срещу четирима свързани с Русия военнослужещи, обвинени в отвличане и измъчване на американски гражданин по време на инвазията в Украйна, което ведомство определи като първите в историята обвинения съгласно американски закон за военните престъпления, предадоха световните агенции.

Обвинителният акт за извършването на военни престъпления срещу четирима руснаци включва твърдения за изтезания, нехуманно отношение, заговор за извършване на военни престъпления и преследването на американски гражданин.

"Министерството на правосъдието и американският народ имат дълга памет", заяви на пресконференция главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд при обявяването на делото. "Ние няма да забравим зверствата в Украйна. И никога няма да спрем да работим за изправянето на отговорните пред правосъдието", добави той.

"Докато светът става свидетел на ужасите на бруталното нахлуване на Русия в Украйна, министерството на правосъдието на САЩ също е свидетел на тях", се казва в изявление на Гарланд. "Ето защо министерството на правосъдието повдигна първите в историята на САЩ обвинения по закона за военните престъпления срещу четирима военнослужещи, свързани с Русия, за чудовищни престъпления срещу американски гражданин", добави той.

Четиримата руснаци са идентифицирани като членове на руските въоръжени сили или на техни прокси групи. Двама от тях са описани като висши офицери. Нито един от четиримата обаче не е задържан. В обвинителния акт двама от мъжете са идентифицирани с пълните им имена - Сурен Сейранович Мкърчян и Дмитрий Будник, а останалите само с първите им имена - Валерий и Назар.

Руснаците са обвинени в отвличането на американски гражданин от дома му в украинско село през 2022 г. Американецът е бил бит и разпитван, докато е бил държат в продължение на 10 дни в руски военен комплекс, преди да бъде евакуиран заедно със съпругата си, която е украинка, твърдят властите.

Американецът разказал на федералните агенти, които миналата година са посетили Украйна в рамките на разследване, че руските войници са го отвлекли, съблекли са го гол, насочили са пистолет към главата му и са му нанесли тежък побой, заяви министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. "Доказателствата, събрани от нашите агенти, говорят за бруталността, престъпността и покварата на руската инвазия", заяви министърът.

Независими експерти по правата на човека, подкрепяни от САЩ, заявиха неотдавна, че са открили доказателства за военни престъпления, извършени от руските сили, в това число изтезания, завършили със смърт, и изнасилвания на жени, отбелязва АП.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин за военното престъпление отвличане на деца от Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и смята решенията му за "юридически невалидни". Той нарече действията на международната организация "възмутителни и неприемливи".

Съединените щати не са страна по Римския статут на Международния наказателен съд, но министерството на правосъдието си сътрудничи с него и подкрепя украинските прокурори при провеждането на собствените им разследвания на военни престъпление.

Към момента обвиненията имат предимно символично значение предвид неясните  перспективи някой от четиримата някога да бъде изправен пред американски съд. Съединените щати и Русия нямат договор за екстрадиция, но министерството на правосъдието неведнъж е завеждало наказателни дела срещу руски граждани, най-вече за извършването на киберпрестъпления, включително и за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. В някои от случаите обвиняемите са били задържани от американски служители, когато например са пътували извън Русия, отбелязва АП.

БТА