Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски няма да се кандидатира за втори президентски мандат на предстоящите през 2024 г. избори.

На журналистически въпрос днес по темата той отговор с "не" без да даде повече подробности, съобщават медиите в Република Северна Македония, като припомнят, че на президентските избори през 2019 г. той беше издигнат от управляващата коалиция СДСМ и ДСИ.

На лидерска среща в началото на седмицата политическите партии в страната постигнаха консенсус парламентарните избори през следващата година да се проведат заедно с втория кръг на президентските избори на 8 май.

"Не виждам възможност през следващите месеци, докато се подготвя техническото правителство, което трябва да встъпи в длъжност на 28 януари, да се създаде политически климат, в който две трети от депутатите в парламента да гласуват конституционните промени", казва още президентът на Северна Македония.

След участието си в "Отворен форум за борба с корупцията", който се провежда днес в Скопие Пендаровски посочи, че още преди година и половина е казал, че реалните политически шансове за приемане на конституционните промени са били минимални, заради публично декларираната позиция на ВМРО-ДПМНЕ, която според него е "навлязла в темата без аргументи".

"Ще изчакаме следващото правителство, следващия парламент, който ще трябва много сериозно да се заеме с този въпрос. И тогава ще бъде интересно да се види, ако има смяна на правителството, как сегашната опозиция, ако евентуално състави следващото правителство, ще трябва да се моли на днешните управляващи, които евентуално ще са в опозиция, да бъде осигурена подкрепа на две трети от депутатите в парламента", каза Пендаровски.

Дир.бг