Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на Г-7 по време на среща във видеоконферентен формат, предаде Франс прес. Той съобщи, че руската армия значително е увеличила натиска на фронта.

"Русия се надява на едно нещо, че единството на свободния свят ще рухне идната година. Русия мисли, че Америка и Европа ще покажат слабост и няма да запазят подкрепата си за Украйна на подходящо ниво", заяви украинският президент пред лидерите на Г-7.

"Поддържаме важни предмостия на няколко направления на фронта и се подготвяме за следващите стъпки - и далекобойните способности помагат, и ще помогнат много", каза Зеленски пред лидерите от Г-7, говорейки за ситуацията на фронта, предаде Укринформ.

Украинският президент заяви, че Украйна има реалистична стратегия за действие и че усилията й - с подкрепата на партньорите - могат да осигурят успех на страната на терен.

Зеленски отбеляза още, че руският президент Путин смята да симулира преизбиране за нов президентски мандат и да потуши нарастващото недоволство на руснаците от резултатите от войната. "Той значително увеличи натиска на фронта", допълни Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция. "Но нашите воини устояват на атаките. Путин не е спечелил нито една операция през тази година", подчерта Зеленски.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на американския Конгрес, че финансовата помощ за Украйна не може да чака, предадоха световните агенции.

Предупреждението на Байдън дойде в момент, в който демократите и републиканците в Конгреса не успяват да постигнат съгласие по деблокиране на нова финансова помощ в подкрепа на Киев, отбелязва Франс прес.

Провал на вота в Конгреса за отпускане на допълнителни средства за Киев "ще бъде най-добрият подарък, предложен на Путин", подчерта Байдън и заяви, че ако руският президент успее да завладее Украйна, той няма да се спре.

Относно блокираната в Конгреса помощ за Украйна Байдън заяви, че е готов на важни компромиси по въпроса с миграцията по границата на САЩ с Мексико, предаде Франс прес.

Въпросът за границата не случайно изниква тук. Членовете на Конгреса не успяват да се разберат относно помощта за Киев, защото консервативните конгресмени поставят като условие за тяхното одобрение за отпускането на тази помощ затягане на миграционната политика на границата с Мексико - нещо, което демократите отказват да приемат.

Дир.бг