Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност от "скорошен пълен срив на закона и реда" в ивицата Газа. Предупреждението бе отправено в безпрецедентно писмо на Гутериш до Съвета за сигурност на ООН, в което той настоява за хуманитарно прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

Войната между Израел и "Хамас" може да доведе до "утежняване на съществуващи заплахи за международния ред и сигурност", предупреждава генералният секретар, цитиран от Ройтерс.

"При постоянните бомбардировки от страна на израелските въоръжени сили и при липсата на подслон или минимални средства за оцеляване, очаквам скорошен пълен срив на реда и законността поради отчаяните условия, което ще направи невъзможна дори ограничената хуманитарна помощ", пише Гутериш.

За първи път, откакто пое ръководството на ООН през 2017 г., генералният секретар използва правомощията, дадени му с член 99 от Устава - да "привлече вниманието на Съвета" към въпрос, който според него "може да застраши поддържането на международния мир и сигурност", напомня БТА.

"Може да възникне още по-лоша ситуация, включително епидемии и засилен натиск за масово разселване в съседни държави", подчертава Гутериш. Според него хуманитарната помощ, преминаваща през граничния пункт Рафах между Египет и Газа, е недостатъчна, но "ние просто не сме в състояние да достигнем до тези, които се нуждаят от помощ във вътрешността на Газа".

Усилията на ООН са възпрепятствани от недостига на доставки, липсата на гориво, прекъсването на комуникациите и нарастващата несигурност, предупреждава генералният секретар.

"Изправени сме пред сериозен риск от срив на хуманитарната система. Ситуацията бързо се влошава и се превръща в катастрофа, която може да има необратими последици за палестинците като цяло и за мира и сигурността в региона", опасява се Гутериш. "Международната общност е длъжна да използва цялото си влияние, за да предотврати по-нататъшна ескалация и да сложи край на тази криза". Членовете на Съвета за сигурност трябва да "упражнят натиск, за да предотвратят хуманитарна катастрофа".

В средата на ноември, след като отхвърли четири проектодокумента, Съветът за сигурност, който отдавна е разделен по израелско-палестинския въпрос, най-накрая наруши мълчанието си, като призова за "хуманитарни паузи и коридори" в ивицата Газа. Според дипломатически източници членовете на Съвета работят по нова проекторезолюция, посветена на хуманитарната помощ.

Нетаняху заяви, че израелските сили са обкръжили къщата на Яхия Синуар, лидера на "Хамас" в ивицата Газа

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че израелските сили са обкръжили къщата на лидера на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар, предаде Ройтерс.

"Вчера заявих, че нашите сили могат да достигнат всяко едно място в ивицата Газа. Днес те са обсадили къщата на Синуар. Неговата къща може и да е неговата крепост и той може и да избяга оттам, но е само въпрос на време да го заловим", допълни Нетаняху във видеоизявление.

Обсадената къща е в град Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа. Не е ясно дали Синуар е наистина в нея, предаде Ройтерс.

Същевременно палестински медицински източници заявиха, че девет души са убити при израелска бомбардировка по къща в Южен Израел, предаде агенцията. Няколко души са били ранени при удара по къщата, намираща се в Рафах.

Междувременно лидерите на групата Г-7 призоваха за бъдещи хуманитарни паузи в конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

"По-спешни действия са нужни за справяне с влошаващата се хуманитарна криза в Газа и за намаляване на цивилните жертви. Ние подкрепяме и насърчаваме бъдещи хуманитарни паузи, които да позволят това", се казва в съвместно изявление на лидерите на Г-7 след тяхна видеоконферентна среща, провела се тази вечер.

Лидерите на Г-7 призоваха Иран да се въздържа от предоставяне на подкрепа за "Хамас", както и за "Хизбула" и йеменските бунтовници хуси.

Дир.бг