Румънският министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну заяви днес на конференция в източния румънски град Тулча, че Румъния ще осигури транзита на най-малко 4 милиона тона зърно на месец от Украйна, което става възможно и чрез прилагането на проекта PRIMUS за нощно плаване през канала Сулина, свързващ Дунав с Черно море, предаде Аджерпрес.

"От днес плаването по Канала Сулина е възможно и през нощта. Проектът PRIMUS беше завършен, а системата за сигнализация ще позволи на корабите да плават безопасно 24 часа в денонощието. Това е изключително важна стъпка, за да успеем да постигнем една важна цел, с която Румъния се е ангажирала: осигуряването на транзита на най-малко 4 милиона тона зърно на месец от Украйна към пристанище Констанца. Прилагането на този проект, който включва и подготовката на още 18 капитани, стана възможно с подкрепата на партньорите от САЩ и Европейската комисия", посочи Гриндяну.

Той участва в пресконференция в седалището на Окръжния съвет на Тулча по темата за предприетите мерки за транспорта на украинско зърно през територията на Румъния - събитие, в което участват и официални представители от Украйна, Молдова, Европейската комисия и посолството на САЩ в Букурещ.

"Намираме се в период, в който ще трябва да започнем обучението за капитаните, така че да може да използват тази нова програма (PRIMUS). Благодарим на Европейската комисия, (системата) беше купена и внедрена с европейско финансиране, изключително важно е това нещо, както и всички важни инфраструктурни проекти в Румъния, които са осъществени с европейско финансиране (...) Тази програма PRIMUS ще осигури не само плаване 24 часа 7 дни в седмицата, това ще доведе и до увеличаване на транзитния капацитет - цел, която си поставихме и която е напълно осъществима. През октомври през Румъния са преминали 3 милиона тона зърно, това беше най-голямото количество досега. Това ни показва, че съществува пространство за постигане на тази цел, която всички си поставихме от самото начало, а именно да достигнем 4 милиона тона", посочи още министърът.

БТА