Руски обстрел нанесе днес сериозни щети на топлоелектрическа централа на фронтовата линия в Украйна, което увеличи дефицита в производството на електроенергия, съобщи украинското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс и БТА.

"В резултат на обстрела оборудването е сериозно повредено. Два енергоблока спряха да работят", заяви министерството във "Фейсбук", като името на електроцентралата и регионът, в който се намира, не бяха посочени. Властите призоваха гражданите и предприятията да намалят потреблението на електроенергия на фона на продължаващите руски атаки.

"Укренерго" (операторът на електропреносната мрежа на Украйна) е принуден да поиска спешна помощ от Европа. Това е извънредна мярка и тя невинаги води до успех", заяви министър-председателят Денис Шмигал в "Телеграм".

По-рано днес "Укренерго" съобщи, че заради студеното време потреблението на електроенергия се е увеличило с 2,7% над прогнозните нива. Тя допълни, че дефицитът в момента се компенсира с внос от Полша, Словакия и Румъния.

Киев се опасява, че Москва ще поднови масираните въздушни атаки срещу енергийната инфраструктура по време на отоплителния сезон. Миналата зима Русия обстрелваше украинската енергийна система със стотици ракети и дронове, причинявайки й сериозни щети.

Дир.бг