На срещата на върха КОП28 в Дубай страните не стигнаха до съгласие относно предложеното споразумение за постепенно спиране на изкопаемите горива, което застраши опитите за постигане на първия в историята ангажимент за окончателно прекратяване на използването на нефт и газ в рамките на 30-годишните преговори за глобалното затопляне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Наблюдатели на преговорите заявиха, че Саудитска Арабия и Русия са сред няколкото държави, които настояват конференцията в Дубай да се съсредоточи само върху намаляването на замърсяването на околната среда, а не върху борбата с изкопаемите горива, които го причиняват.

От друга страна, най-малко 80 държави, сред които САЩ, страните от Европейския съюз и много бедни и уязвими към климатичните промени страни, настояват в споразумението от КОП28 да се посочи ясно евентуалното прекратяване на използването на изкопаеми горива.

"Нуждаем се от реалистични подходи за справяне с емисиите", заяви генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс в коментар, прочетен от официално лице. "Такива, които дават възможност за икономически растеж, помагат за изкореняване на бедността и същевременно увеличават устойчивостта", подчерта той.

По-рано тази седмица групата на производителите на петрол изпрати писмо, в което призова своите членове и съюзници да отхвърлят всяко споменаване на изкопаемите горива в окончателното споразумение на срещата на върха, като предупреди, че "неоправданият и непропорционален натиск срещу изкопаемите горива може да достигне критична точка".

Саудитска Арабия е страната с най-голям добив на петрол в ОПЕК и е фактическият лидер на организацията, а Русия е член на така наречената група ОПЕК+.

Настоявайки да се съсредоточат върху емисиите, а не върху изкопаемите горива, двете държави изглежда се опират на обещанието за скъпа технология за улавяне на въглерод, която според научната група на ООН по въпросите на климата не може да замени намаляването на използването на изкопаеми горива в световен мащаб.

Други държави, включително Индия и Китай, не подкрепиха изрично поетапното намаляване на изкопаемите горива на КОП28, но подкрепиха популярния призив за увеличаване на възобновяемата енергия.

Индийският министър на околната среда, горите и климатичните промени Бхупендер Ядав поиска "равенство и справедливост" във всяка сделка, като заяви, че богатите страни трябва да водят глобалните действия в областта на климата.

Тъй като е планирано срещата на върха да приключи във вторник, министрите от близо 200-те страни, събрали се в Дубай, се включиха в опитите за излизане от безизходицата, свързана с изкопаемите горива.

Страните, уязвими към климатичните промени, заявиха, че отхвърлянето на споменаването на изкопаемите горива на КОП28 ще застраши целия свят.

"Нищо не излага на по-голям риск благоденствието и бъдещето на всички хора на Земята, включително и на всички граждани на страните от ОПЕК, от изкопаемите горива", посочи в изявление пратеникът на Маршаловите острови по въпросите на климата Тина Стеге.

Дир.бг