Украинският президент Володимир Зеленски пристигна тази сутрин на посещение в Аржентина, съобщи аржентинският сайт "Насион", цитиран от агенция Укринформ и БТА.

"Украинският президент Володимир Зеленски е една от най-важните фигури, които ще присъстват днес на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей", се посочва в съобщението на "Насион".

Публикувано е и видео с преминаването на кортежа на Зеленски.

Украинският лидер планира да разговаря с аржентинския си колега след като той положи клетва около 16:30 ч. местно време.  Зеленски и Милей разговаряха по-рано по телефона и обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете държави в разследване на военните престъпления на Русия в Украйна.

Сред президентите, потвърдили присъствието си на церемонията по встъпването в длъжност на Хавиер Милей са този на Чили Габриел Борич, този на Уругвай Луис Лакале Поу, кралят на Испания Фелипе VI, държавният глава на Парагвай Сантяго Пеня и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Пътуването на Зеленски, обявено в приложението за съобщения Telegram, ще бъде съсредоточено върху дългогодишния стремеж на Украйна да си осигури подкрепата на страните от Глобалния Юг в 21-месечната война на Украйна срещу Русия, отбелязва Reuters.

Украинският президент съобщи, че на път за Аржентина се е срещнал с министър-председателя на западноафриканската държава Кабо Верде Улисес Корея е Силва и му е благодарил за това, че "осъжда руската агресия" и подкрепя украинските инициативи.

Зеленски се надява да свика "световна среща на върха за мир" и популяризира мирен план, в основата на който е изтеглянето на руските войски от Украйна и признаването на постсъветските граници от 1991 г.

Киев се опитва да изгради връзки с правителствата на африканските, азиатските и латиноамериканските държави, но намира подкрепата си за Израел в противоречие с позициите на някои от тези страни.

Украинските медии спекулираха тази седмица, че встъпването в длъжност на Милей може да послужи като фон за среща между Зеленски и унгарския министър-председател Виктор Орбан за разрешаване на различията относно кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз.

На срещата на върха на ЕС през следващата седмица ще бъде взето решение дали да се започнат разговори с Украйна и съседната бивша съветска република Молдова - съгласно препоръката на Изпълнителната комисия на ЕС - относно техните кандидатури за членство.

Решението трябва да бъде взето с единодушие, а Орбан неведнъж се е обявявал против започването на преговори сега.

Подобно на новия аржентински президент, Орбан е привърженик на десните възгледи. В публикация в събота в X (Twitter), той заяви, че вече се е срещнал с Милей. Орбан приветства изборния успех на десницата "не само в Европа, но и по целия свят".

А как ще упревлява Майли?

Крайнодесният икономист и либертарианец Милей ще бъде президент на южноамериканската страна за периода 2023-2027 г., след като спечели втория тур на изборите на 19 ноември. Встъпването му в длъжност събира лидери на крайната десница и на либертарианските ценности, които виждат в аржентинеца началото на нова вълна в региона и други части на света.

След полагането на клетва от новоизбраните президент и вицепрезидент (Виктория Виляруел), както и предаването на президентските символи от вече отиващия си президент Алберто Фернандес на Милей, новият държавен глава ще произнесе реч пред гражданите, след като е решил да не прави обичайната реч пред парламента. По-късно новият президент и външният министър Мондино ще посрещнат чуждестранните делегации в Бялата зала на Каса Росада (централата на правителството). Вечерта ще се състои церемонията по полагане на клетва от министрите.

Нацията се чуди дали Милей ще се придържа към предизборните си обещания или ще управлява по-умерено, както обяви през последните седмици, отбелязва Би Би Си.

53-годишният Милей доби известност по телевизията, където се появи с ругатни и тиради на критика срещу онези, които нарече политическата каста, припомня британската медия.

Използва популярността си и първо става конгресмен, не след дълго се кандидатира за президент, а убедителната му победа като самопровъзгласил се за "анархо-капиталист" на предварителните избори през август предизвика шок в политическия живот на Аржентина и скоро му донесе още по-голяма популярност.

Дир.бг