Публикуваните информации в австрийските вестници, позоваващи се на правителствени кръгове, за това, че австрийският министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да смекчи шенгенското вето на Австрия за Румъния и България, предизвика реакции и от страна на австрийските опозиционни партии Австрийска партия на свободата (АПС) и НЕОС.

Говорителят на АПС по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер обвини управляващата Австрийска народна партия (АНП) в "планирано отстъпление на етапи".

"Желанието на АНП е в крайна сметка да прокара разширяването на Шенген. Вместо това АНП трябва да се съгласи с плана за действие на Партията на свободата за "Крепост Австрия", каза Амесбауер

Опозиционната НЕОС разкритикува поведението на правителството, определяйки го като "просто обезпокоително". Депутатката от НЕОС Клаудия Гамон подчерта, че Румъния и България изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. Фактът, че Карнер "сега иска да преговаря за нещо, което вече им се полага, е наглост", каза Гамон.

Облекчаването само на въздушния трафик няма да реши истинския проблем. Необходимо е работниците, "от които спешно се нуждаем тук, в Австрия" - включително 24-часовите болногледачи, например - да могат да се движат между държавите без никакви проблеми, допълни той.

Подобно мнение за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния изрази вчера и австрийския президент.

"Знаете, че моето мнение се различава от това на правителството, което наложи вето, и въпреки препоръката на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не остъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които пристигат в Австрия, но те идват не от България и Румъния, а от Унгария. Мисля, че правителството трябва да пази по-добре и своите инвестиционни интереси и то не само във финансовия сектор. Австрия е инвеститор и в двете държави. Нека добавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като денонощно се грижат за възрастни и болни хора", каза Александър ван дер Белен на среща с представителите на Съюза на международния печат в страната.

"Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем с някакъв етикет "ето, България вече е в Шенген", коментира по-рано днес президентът Румен Радев.

По думите на президента Радев за страната ни е критично важно да се отворят сухопътните граници. Радев каза, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България.

Dir.bg