Шведският гражданин Йохан Флодерус, процесът срещу когото започна в събота в Иран, е обвинен в шпионаж в полза на Израел, съобщиха иранските власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Флодерус е обвинен и в "разпространение на корупция по земята" - широко дефинирано престъпление в иранското право, което включва различни деяния с нравствен или политически характер и се наказва със смърт.

Шведският гражданин, който работи в Дипломатическата служба на Европейския съюз, беше задържан през април 2022 г., докато беше на почивка в Иран.

В съобщение на информационната агенция на иранското правосъдие Мизан от неделя се казва, че Флодерус е обвинен за "разпространение на корупция по земята, широкомащабна дейност срещу националната сигурност (и) обширно разузнавателно сътрудничество с ционисткия режим", т.е. с Израел.

Говорител на министерството на външните работи на Швеция заяви, че "Йохан Флодерус беше задържан произволно, а всяко обвинение (срещу него) е невярно".

Правозащитни групи и западни правителства обвиняват Иран, че се опитва да получи политически отстъпки от други страни чрез арести с вероятно фабрикувани обвинения, свързани със сигурността. Техеран отрича, че арестува хора по политически причини.

Отношенията между Швеция и Иран са обтегнати от 2019 г., когато Швеция задържа бивш ирански високопоставен служител за участие в масови екзекуции и изтезания на политически затворници през 80-те години на миналия век.

В обвинението на иранското правосъдие се твърди, че Флодерус е действал чрез проекти на американски и европейски институции, за да събира разузнавателни данни за Израел.

Дир.бг