Все още не е ясно къде се намира руският опозиционен политик Алексей Навални в руската система на затворите и той отново не се е явил на изслушване в съда по видеовръзка, заяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс.

Съюзниците на Навални вчера казаха, че той е бил преместен от наказателната колония, където излежаваше присъдите си от средата на миналата година, и настоящото му местонахождение е неизвестно. Сътрудниците му се подготвяха за преместването му в колония със "специален режим", който е най-стриктният режим в руската система на затворите, след като през август опозиционерът беше осъден на още 19 години затвор в допълнение към присъдата от 11 и половина години затвор, която вече излежава.

Процесът на преместване на затворници с железопътен транспорт през огромната територия на Русия в някои случаи отнема седмици, а адвокатите и семействата им понякога не могат да получат информация за местоположението и здравословното им състояние, докато не достигнат до местоназначението си, посочва Ройтерс. Все още не е ясно дали Навални вече е напът към нов затвор.

"Днес Алексей отново не се яви пред съда по видеовръзка, но сега никой не говори глупости за "електрически проблем". Служител на наказателна колония 6 заяви, че Алексей е напуснал тяхната колония, но не знаел къде е бил прехвърлен", написа днес Ярмиш в "Екс" (доскоро "Туитър"). Тя предположи, че първоначалното обяснение, че в продължение на шест дни електрически проблем е осуетил явяването на Навални, е било хитрост от страна на властите за печелене на време.

Към момента няма коментар от страна на руската Служба за затворите, отбелязва Ройтерс.

БТА