Американският президент Джо Байдън заяви днес, че Израел започва да губи подкрепата на международната общност заради безразборните си бомбардировки в ивицата Газа, при които загинаха хиляди палестински цивилни, предаде Ройтерс.

"Те започват да губят тази подкрепа", каза Байдън на състояла се във Вашингтон проява за набиране на средства за предизборната му кампания. Байдън отбеляза също, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да промени твърдолинейното си правителство.

Президентът каза, че за разлика от Вашингтон израелското правителство "не (иска) решение за две държави" с палестинците, посочва Франс прес.

"Това е най-консервативното правителство в историята на Израел", заяви Байдън, призовавайки Нетаняху да "укрепи и промени" израелската изпълнителна власт. Държавният глава на САЩ специално назова крайнодесния израелски политик Итамар Бен-Гвир, който е министър на националната сигурност на Израел.

Американският президент е на мнение, че Израел не трябва да казва "Не" на една бъдеща палестинска държава, като по този начин засили натиска върху израелците. "Пред нас се отваря възможността да започнем да обединяваме региона... и там все още искат да го направят. Ние трябва да сме сигурни, че Биби (Бенямин Нетаняху - бел. ред.) разбира, че трябва да предприеме някои мерки за укрепване... Не можеш да кажеш "Не" на палестинска държава... Това ще бъде най-трудното", каза Байдън.

Израелският премиер заяви миналата седмица, че Израел приветства американската подкрепа на своята цел да унищожи радикалното палестинско движение "Хамас" и да освободи заложниците, отведени в Газа от бойците на движението, но съюзниците се различават във вижданията си за последствията от войната в анклава.

От правителството на САЩ обявиха, че Байдън планира да се срещне утре в Белия дом с роднини на американски заложници на "Хамас", отведени в ивицата Газа при кървавото нападение на 7 октомври, довело до смъртта на около 1200 души на израелска територия.

Думите на президента са още един знак за нарастващото безпокойство на САЩ от израелските бомбардировки в Газа, в който загиват хиляди палестинци, посочва Ройтерс, като припомня, че той е заявил силната си подкрепа за израелската военна операция срещу бойците на "Хамас".

Агенцията уточнява, че острите изявления на американския държавен глава идват в момент, в който съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан се подготвя за пътуване до Израел за разговори с военновременния кабинет, създаден от Нетаняху. Съливан каза днес, че по време на посещението си ще обсъди с израелските представители графика на военните им действия в Газа.

"Въпросът как те виждат във времето развитието на военните действия със сигурност ще залегне в дневния ред на моите срещи", каза Съветникът на Байдън по националната сигурност, който се очаква да замине за Близкия изток към края на седмицата.

Съливан обвини "Хамас" в нарушаването на примирието с Израел, което бе в сила от 24 ноември до 1 декември, като посочи, че ислямистките бойци са отказали да пуснат повече заложници.

"До ден днешен бойците на "Хамас" продължават да държат в плен значителен брой жени, възрастни хора и цивилни. И в същото време призовават: "Ей, какво ще кажете всички да спрем". Съответно ние смятаме, че Израел има право на самозащита", допълни Съливан.

БТА