На среща в Белия дом тази вечер американският президент Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски да не губи надежда в битката на страната си срещу руската инвазия, твърдейки, че Конгресът на САЩ би трябвало да одобри отпускането на допълнителна помощ, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че Байдън е обявил и отделна помощ за Киев в размер на 200 милиона долара.

Мисията на украинския президент е да получи допълнителна финансова подкрепа от Вашингтон при срещите в Белия дом и Капитолия, защото Украйна няма да може да събере артилерия и боеприпаси за контранастъпление догодина, ако САЩ прекратят помощта си, обяви администрацията на Байдън.

"Заставаме до Украйна и свободата", каза в приветствието си Байдън и обяви, че е одобрил нов пакет военна помощ за Киев на стойност 200 милиона долара.

От екипа му коментират, че американският президент е поканил Зеленски в Белия дом, за да го увери в "непоколебимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава от бруталната инвазия на Русия".

По време на срещата Зеленски е уверил своя съюзник, че Украйна може да излезе победител в битката срещу агресията на Русия.

"Нашите сили напредват и ние успешно победихме Русия в Черно море", отбеляза Зеленски.

В отговор Джо Байдън каза на украинския президент, че не трябва да губи надежда, и отново призова Конгреса да "постъпи правилно".

Президентът на САЩ разкри, че е подписал "още 200 милиона долара, изтеглени от Министерството на отбраната за Украйна".

По-специално  той подчерта, че току-що е дал разрешение за изваждане на оръжие и оборудване от резервите на Министерството на отбраната на САЩ на стойност 200 милиона долара.

Както подчерта Байдън, "решенията, които вземаме сега, ще определят бъдещето за десетилетия напред, особено в Европа".

"И това е едно от тези неща: Конгресът трябва да гласува повече финансиране за Украйна преди ваканцията, преди да направят на Путин огромния коледен подарък, който биха могли да му направят", каза Байдън.

Той призова Конгреса да застане с Украйна и да се застъпи за свободата и отбеляза, че Путин отново планира да започне ракетни атаки срещу украинската енергийна мрежа тази зима, за да потопи украинските семейства "в мрак през студения сезон и да причини големи щети". "Не можем и няма да му позволим да успее", подчерта американският президент.

Президентът на САЩ каза, че не иска Зеленски да губи надежда и обеща новата помощ на стойност 200 милиона долара бързо да бъде прехвърлена на Украйна. В същото време той не уточни какво включва този пакет от военна подкрепа.

Това е седмата среща между двамата президенти и третото посещение на Володимир Зеленски във Вашингтон от началото на руската военна инвазия в Украйна.

Междувременно лидерът на малцинството на републиканците в Сената (горната камара на Конгреса) Мич Макконъл заяви днес, че ще бъде "практически невъзможно" за Конгреса да одобри допълнителния пакет от помощи, включително и тази за Украйна, преди Коледа.

Макконъл каза пред представители на медиите, че не може да бъде постигнато съгласие по въпроса, докато президентът Байдън не се споразумее с републиканците, които искат отпускането на помощ за Украйна да е обвързано с нови мерки за сигурност по границата с Мексико.

Конгресмените посрещнаха Зеленски със сдържани ръкопопляскания

По-рано украинският президент се срещна с лидерите на манозинството и малцинството в Сената и Камарата на представителите при закрити врата. Това става на фона на искането на Байдън на близо 62 милиарда долара за военно финансиране на Украйна, като част от пакет за помощ на обща стойност 106 милиарда долара. Засега обаче искането на Байдън не е удовлетворено от Конгреса, тъй като беше обвързано с дебата за имиграционната политика на Вашингтон и за сигурността на американските граници.

Облечен в черен пуловер и сиво-зелени панталони, Зеленски бе посрещнат със сдържани ръкопляскания, когато влезе на срещата си при закрити врата с американски сенатори, като лидерите на демократите и републиканците обещаха своята подкрепа.

"Президентът Зеленски даде ясно да се разбере колко много се нуждае от помощ. Ако получи помощта, той може да спечели тази война. И той очерта с много подробности вида на помощта, от която се нуждае. От друга страна, той даде да се разбере, и ние всички сме наясно, че ако ние загубим, Путин печели", каза Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара в Конгреса) Майк Джонсън, обаче който е републиканец, заяви след срещата със Зеленски, че правителството на Байдън трябва да разкрие повече подробности за предназначението на парите.

"От исканията на правителството на Байдън излиза, че то настоява за още милиарди долари, които да са без съответния надзор, в чието предназначение няма ясна стратегия за победа, а отговорите, които, според мен, се дължат на американския народ, липсват", каза Джонсън след срещата с украинския президент.

Други републиканци поставиха въпроса дали допълнителната помощ ще послужи на Украйна за победа над Русия, като се има предвид, че лятното контранастъпление на Киев не е довело до осезаеми териториални придобивки.

"Зная, че всеки иска Украйна да победи, но просто не виждам как ще стане", заяви сенаторът републиканец Рон Джонсън.

Междувременно Международният валутен фонд обяви изплащането на Украйна на 900 милиона долара в рамките на плана за подпомагане на страната, обявен през март.

"Наистина показахме, че можем да реформираме страната си в условията на война и това е огромен успех за нас. Второ увелечение на БВП по време на война, повече работни места, повече хора, които се връщат. Страхотно е. Благодарни сме им, както, разбира се, и на американските и европейските ни партньори", заяви Володимир Зеленски.

Някои от републиканците, по-специално приближените на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се противопоставят на допълнителната помощ за Украйна, като отправят въпроси за целите на войната и за това как се изразходват отпуснатите от САЩ средства. Те са на мнение, че всяка следваща сума, която се отпусне, трябва да бъде придружена с промени в имиграционната политика - изключително разединяващ проблем за американската политика.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Според допитване на Ройтерс и на маркетинговата компания за проучване Ипсос, 41 процента от пълнолетните американци подкрепят изпращането на оръжие за Украйна, 32 на сто са "против" или не са сигурни.

Дир.бг