През почти 22-та месеца на войната с Украйна загубите на Русия възлизат на 315 хил. убити и ранени - това е приблизително 87% от общия личен състав, с който тя е разполагала по време на нахлуването.

Това съобщават "Ройтерс" и CNN, цитирайки разсекретен доклад на американското разузнаване. Към февруари 2022 г. руското министерство на отбраната е имало на разположение 360 хиляди бойци.

Освен жива сила руската армия е загубила 2200 танка от 3500 налични, както и 4400 от 13 600 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори от началото на конфликта.

„Такива загуби накараха Русия да понижи наборните си стандарти и да наеме затворници и възрастни хора“, пише "Ройтерс".

Politico пише, че загубите на руската армия по време на активното настъпление в направлението Авдеевка-Новопавловка възлизат на 13 хиляди души убити или ранени. "От октомври повече от 13 000 руски войници са били убити или ранени, а над 220 военни превозни средства са унищожени по оста Авдеевка-Новопавловка в Източна Украйна", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

Данните за загубите са били разсекретени, за да се повлияе на отпускането на финансова помощ за Украйна. „Сега е по-важно от всякога да продължим да подкрепяме Украйна, за да може тя да продължи да държи линията и да си върне територията“, каза Уотсън.

Президентът Джо Байдън сега се опитва да прокара през Конгреса пакет от помощ от 111 милиарда долара за Украйна, Израел и индо-тихоокеански операции, който включва най-малко 60 милиарда долара за Украйна. Той обаче е блокиран от републиканците, които настояват помощта да бъде обвързана с по-строги мерки срещу имиграцията на южната граница. Украинският президент Володимир Зеленски, който е във Вашингтон, се опита да убеди скептично настроените законодатели да отпуснат пари на Украйна. Резултатът обаче не е много оптимистичен.

53 души са пострадали, 20 от които са в болница, при нощната атака на Русия срещу Киев. Според украинските ВВС са били свалени всичките 10 балистични ракети и 10 дрона, но има значителни последствия от падането на отломките. В Депровския район е пострадала детска болница - счупени са всички стъкла, а на територията й има огромна дупка. Пострадал е и многоетажен жилищен блок, както и част от водопроводната мрежа.

Днес.бг