Мир ще има, когато постигнем целите си. Те не се променят. Те са демилитаризацията и денацификацията на Украйна и нейният неутрален статут, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

Въпросите към държавния глава са над 1 милион.

"Какво се случва по отношение на денацификацията? Процесът на преговори имаше определен етап, както споменаха наскоро официални лица в Киев. Те не се съгласиха, че е необходима някаква денацификация, като заявиха, че няма ръст на подобни настроения", добави руският държавен глава. Говорейки за западната военна помощ за Украйна, Путин заяви, че "авантата приключва", но "ще има още".

Сега 244 000 души се намират в зоната на бойните действия. "От началото на контранастъплението сме унищожили 747 танка, почти 2300 бронирани машини от различни класове. Всичко, което западняците обещаха, Украйна го получи. Дори повече. Но ние унищожихме всичко. Ето в какво се състои демилитаризацията."

Путин заяви, че в Русия не се планира нова мобилизация. Според него в момента има достатъчно доброволци, които воюват по договор. От началото на годината има 486 000 души, които са сключили договор с министерството на отбраната. "Защо ни е необходима мобилизация? Към днешна дата няма нужда от нея", каза Путин.

Путин отново нарече руснаците и украинците един народ, а Одеса - руски град. "Всички го знаят.", подчерта той. Според него в момента между Русия и Украйна се случва "огромна трагедия, подобна на гражданска война". Руският президент заяви, че Украйна няма нищо общо с черноморското крайбрежие и Крим, които са били руски: "Но те наизмислиха исторически глупости, а след разпадането на СССР ние се смирихме с това".

ВСУ не успяха да постигнат никакъв успех с контранастъплението си. Киев тласка собствените си хора към изтребление, а самите украински военни казват - това е път в едната посока.

Не ние не сме си разваляли отношенията, а те си развалиха отношенията с нас, пренебрегвайки нашите интереси. Откъде започна конфликтът в Украйна? С държавния преврат през 2014 г. Преди това в продължение на десетилетия се опитвахме на всяка цена да изградим нормални отношения с Украйна. Целият югоизток на Украйна беше за Русия, защото това са исторически руски територии. Какво общо има това с Украйна? Одеса е руски град, всички го знаят добре.

Югоизтокът винаги е гласувал за тези, които са използвали проруски лозунги на изборите, и като цяло Русия е била доста доволна от това. Но след държавния преврат от 2014 г. стана ясно, че няма да ни бъде позволено да изградим нормални отношения. Конфликтът беше подклаждан от "нашите американски приятели". Плюс това необузданото желание да се промъкнем до нашите граници доведе до тези събития.

Те ни принудиха да предприемем тези действия. САЩ го организираха, а Европа играе и пее заедно с тях. Как можем да изградим отношения с тях? Те взимат много решения в своя вреда. Много европейски фигури външно се държат като генерал Дьо Гол, но на практика се държат като маршал Петен. Почти всички се държат така, с изключение на Фицо, Орбан.

Ето какво още каза руският президент:

  • За войната в ивицата Газа: "Това, което се случва, е катастрофа". Русия продължава да се придържа към позицията, че за разрешаването на палестинско-израелския конфликт е необходимо да се създаде палестинска държава със столица Източен Йерусалим.
  • Необходимо е внимателно да се анализират условията на МОК за допускане на руски спортисти до Олимпийските игри. Ако целите на МОК са да отреже спортистите, които имат право на медали, и да "обезсили" руския национален отбор, няма нужда спортистите да участват. Всичко, което се прави с руските спортисти, е "пълно извращение на идеите на Пиер дьо Кубертен

Дир.бг