Унгарският премиер Виктор Орбан настоя днес ЕС да не започва все още преговори за присъединяване към съюза с Украйна, информира Ройтерс.

Орбан също така блокира предоставянето на 50 млрд. евро (54 млрд. долара) финансова помощ за Украйна, която се планира да бъде отпусната от бюджета на ЕС. Едновременно с това даде знак, че би подкрепил помощ в дългосрочен план, която не произлиза от бюджета на ЕС, което дава възможност за постигане на някаква договореност в момент, в който Украйна отчаяно се нуждае от помощта на западните си съюзници в продължилата две години война срещу руската инвазия.

Контраофанзивата на Украйна засега не дава сериозни резултати, а администрацията на Байдън до момента не е в състояние да получи одобрението на Конгреса за пакет от 60 млрд. долара финансова помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.

Всички лидери на ЕС с изключение на Орбан подкрепят решението за започване на преговорния процес, което трябва да бъде взето единодушно. Въпреки че самата процедура ще отнеме години, това ще даде положителен тласък на Киев, като украинският външен министър Дмитро Кулеба тази седмица го нарече "майката на всички решения", посочва Ройтерс.

Орбан от своя страна, при пристигането си в Брюксел за срещата на високо равнище заяви, че "унгарците /.../ не се поддават на натиск".

"Има условия, които не са спазени. Съветът не е в състояние да вземе решение", каза той, като допълни: "Ние имаме своето мнение и ще го поддържаме".

Останалите 26 европейски лидери подкрепят препоръката на Европейската комисия от миналия месец да бъде даден старт на преговорите за членство на Украйна в съюза.

БТА