Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж в Арабско море днес край остров Сокотра в Йемен. Това съобщи британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey), предаде Ройтерс.

Риболовен кораб, плаващ под ирански флаг в района, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди инцидента в близост до мястото, където корабът за насипни товари изглежда е излязъл извън курса си, уточнява „Амбри“.

Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това е бил в офшорната зона на Сомалия.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също изпрати съобщение, в което се казва, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица. 

Става въпрос за кораба „Руен“ на параходство Български морски флот (БМФ), каза за bTV директорът на компанията Александър Калчев. На борда му има 8 българи, другите са чужди граждани. 

„Очакваме похитителите да се свържат с нас. Районът, в който е засечен за последно корабът, не е пиратски“, коментира Калчев.

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader заедно с екипажа, в който има и двама българи. Плавателният съд беше нападнат на 19 ноември и в момента е закотвен край бреговете на пристанище в Червено море. Хутите дори го превърнаха в туристическа атракция.

БТВ