Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след първия ден от срещата на върха на лидерите на ЕС.

Лидерите на ЕС решиха също така да предоставят на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС. Европейският съвет постигна съгласие да започне преговори за присъединяване и с Босна и Херцеговина "веднага щом бъде постигната необходимата степен на съответствие на [страната] с критериите за членство".

По този начин лидерите на ЕС приеха изцяло препоръките на Европейската комисия по тези въпроси.

"Днес е денят, в който решението ще бъде взето или в Брюксел, или в Москва.", призова преди това украинският президент Володимир Зеленски, като призова лидерите на ЕС "да не предават" народа на Украйна

Според украинския лидер от началото на 2023 г. Русия не е постигнала никакви значителни успехи на бойното поле или на международната сцена. Зеленски призова европейските лидери също да попречат на Русия да спечели заради неспособността си да вземе решение на срещата на върха в Брюксел относно присъединяването на страната към ЕС.

"Хората в Европа няма го да разберат, ако "наградата" за срещата в Брюксел ще бъде доволната усмивка на Путин", заяви украинският президент.

Украинският президент също така отбеляза, че страната е изпълнила всички свои задължения за присъединяване към ЕС. Резултатът, според него, трябва да бъде споразумение по плана за започване на движението на Украйна към ЕС, който по-рано беше одобрен от Европейската комисия. Зеленски припомни, че по време на Евромайдана през зимата на 2013-2014 г. украинците масово протестираха срещу отказа на тогавашния украински президент Виктор Янукович да интегрира страната в Европа.

"Преди 10 години в Украйна хората въстанаха под знамената на Европейския съюз. За тях това беше символ на истината и трябва да остане такъв. Днес ви моля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", каза той.

Унгария не пожела да участва днес във взимането на "лошото решение" на Европейския съвет за започване на преговори за членство на Украйна и остана настрана от това решение, обяви премиерът Виктор Орбан на страницата си във Фейсбук, предаде Ройтерс.

"Но 26-те държави членки бяха категорични, че това решение трябва да бъде взето, така че Унгария реши, че ако 26-те решат така, те трябва да вървят по своя път. Унгария не желае да участва в това лошо решение и затова остана настрана от него днес", заяви Орбан.

Дипломати от ЕС твърдят, че унгарският премиер не е бил в залата, където се провежда срещата на върха, но е знаел и се е съгласил другите лидери да гласуват в подкрепа на Украйна в негово отсъствие, допълва Ройтерс.

Дир.бг