Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че американският му колега Джо Байдън го е уверил по време на телефонен разговор снощи, че има положително отношение към продажбата на изтребители F-16 на Анкара, предават турските медии. 

Вчера проведохме подробен разговор с Байдън. Един от основните въпроси по време на разговора бе свързан с продажбата на изтребители F-16. Байдън каза, че самият той е положително настроен по отношение на продажбата на самолетите и е готов да внесе съответното предложение в Конгреса, посочи Ердоган пред журналисти.

По думите на турския лидер „американската администрация отдава голямо значение на подхода на Турция към членството на Швеция в НАТО и на преценката, която Меджлисът ще направи по този въпрос“. 

Отбелязахме, че подхождаме справедливо към Швеция, достатъчно е Стокхолм да поеме контрола върху въпросите, свързани с тероризма, каза Ердоган.

Миналата седмица турският държавен глава заяви, че очаква стъпки от Конгреса на САЩ относно продажбата на изтребителите F-16 на Анкара, след като е внесъл в турския парламент законопроект за ратифициране на членството на Швеция в НАТО

БТА