След случайното убийство на трима заложници, държани в ивицата Газа, на израелските войници е било казано да бъдат "изключително бдителни и да правят по още една проверка на безопасността", заяви днес говорителят на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) Джонатан Конрикус, цитиран от ДПА.

Конрикус каза пред американската телевизия Си Ен Ен, че ЦАХАЛ все още проучват как е станал инцидентът. Бойците на палестинската ислямистка групировка "Хамас" обикновено са облечени в цивилни дрехи, отбеляза в същото време той и допълни, че това "създава много динамична и предизвикателна бойна среда". 

"Това, което сме казали на нашите войници, е да проявяват допълнителна предпазливост, когато се озовават пред хора в цивилни дрехи", заяви Конрикус. "Но дори и тъжно събитие като това няма да разклати решимостта ни и няма да ни отклони от фокуса, който е напълно ясен - да ликвидираме "Хамас", подчерта той.

Вчера ЦАХАЛ признаха, че израелски военнослужещи са застреляли трима заложници по време на операция в квартал Шеджа, в източната част на град Газа, описвайки района като "активна бойна зона", където през последните няколко дни се водят ожесточени сражения.

Израелските отбранителни сили започнаха сухопътна офанзива в ивицата Газа в края на октомври след множество въздушни удари срещу палестинския анклав в отговор на нападенията на бойци на "Хамас" и други ислямистки групировки срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души, а 240 бяха взети за заложници, отбелязва ДПА.

По информация на палестинското министерство на здравеопазването в контролираната от "Хамас" ивица Газа от началото на израелските атаки са загинали най-малко 18 700 души, повечето от които - цивилни. Тези данни не са проверени по независим път.

Дир.бг