Гръцкото правителство въвежда пълна забрана за използването на пари в брой при транзакции над 500 евро от началото на 2024 г. с цел постепенното им премахване в цялата икономика, Целта е справяне с укриването на данъци.

Съгласно новата наредба тези, които приемат плащания в брой над този лимит, ще бъдат глобени с двойна сума на транзакцията. С други думи, ако предприятия или свободни предприемачи получат 2000 евро в брой от клиент, ще загубят 4000 евро.

До пролетта на 2024 г. парите в брой ще бъдат заменени от „ПОС навсякъде“. Всеки път, когато се плаща с карта, разписка ще се генерира автоматично на касата на магазина и ще се изпраща до НАП, какво и как е платено с карта.

Неслучайно скорошно изявление на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), каза, че цифровите валути на централната банка (CBDC) имат потенциала да заменят парите в брой, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Без пари в брой хората не само ще загубят способността да купуват нещо без знанието на всички служители на Министерството на финансите, но дори ще загубят контрол върху собствените си пари, тъй като цифровите валути са "софтуер" и когато властите искат, те ще откажат достъп на гражданин, който се смята за техен "собственик".

Именно абсолютният контрол върху парите на другите хора от централното правителство ще им позволи да получат достъп до тях, когато "възстановят" своя избор.

Внимателен поглед върху гръцкия пазар показва, че получаването на ресто при плащане с банкноти става все по-трудно. Гръцките банки вече затварят клоновете си. Това също означава, че в близко бъдеще ще има недостиг на пари.

Дори такова елементарно нещо като родителите да дават джобни пари на децата си ще се превърне в процес, който е не само сложен, но и незаконен. Тотален контрол върху обществото се установява не когато властите се опитват да контролират разговорите на хората, а когато техният "джоб" е напълно контролиран.
Днес.бг