Китайският външен министър Ван И проведе днес в Пекин разговори на високо равнище със заместник-министъра на външните работи на Северна Корея Пак Мьон-хо, които съвпаднаха с поредното изстрелване от Пхенян на балистична ракета, способна да достигне до всяка точка на САЩ, предаде Ройтерс.

Китай винаги е гледал на връзките със Северна Корея от стратегическа и дългосрочна перспектива, посочи в изявление китайското външно министерство, цитирайки думите на китайския първи дипломат Ван И пред севернокорейския му гост.

Пекин иска да засили двустранната комуникация и координация и да задълбочи обменя и сътрудничеството в различни области, каза още Ван И.

Ван И и Пак Мьон-хо са обменили мнения по въпроси от "общ интерес", за които китайското външно министерство не даде повече подробности.

Официално Северна Корея е единственият съюзник на Китай. Двете страни са обвързани със сключен през 1961 г. договор, по силата на който те ще предприемат всички необходими мерки, включително военна помощ, за да помогнат една на друга в случай на нападение или опит за нападение от страна на трета държава, посочва Ройтерс.

Днешното ракетно изпитание на Северна Корея идва след снощното изстрелване на балистична ракета с малък обсег. В Пхенян заклеймиха Вашингтон за организирането на, по думите им, "репетиция за ядрена война", след като вчера в Южна Корея пристигна американска ядрена подводница.

Северна Корея ще продължи да укрепва сътрудничеството си с Китай за "защита на общите им интереси" и "поддържане на регионалния мир и стабилност", каза по време на срещата си Ван И севернокорейският заместник-министър Пак-Мьон-хо.

Той пристигна в Пекин миналата седмица за рядка по рода си официална визита преди отбелязването на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави догодина, отбелязва Ройтерс.

БТА