Русия привика посланика на Финландия в Москва Мико Хаутала, за да изрази опасенията, свързани със сключването на нов договор в областта на отбраната между Хелзинки и Вашингтон, съобщи руското външно министерство.

"На 19-и декември финландският посланик в Москва беше извикан в руското външно министерство и му беше казано, че руската страна няма да остави без отговор нарастването на военния потенциал на НАТО на нашата граница, което застрашава сигурността на Руската федерация, и ще предприеме необходимите мерки за противодействие на агресивните решения на Финландия и натовските ѝ съюзници", заяви говорителката дипломатическото ведомство Мария Захарова.

Миналата седмица финландското правителство съобщи, че Хелзинки и Вашингтон ще сключат споразумение в областта на отбраната, което предвижда изпращане на американски войници и военни материали за подпомагане на отбраната на северноевропейската държава.

В договора са изброени 15 обекта и зони във Финландия, до които американските военни ще имат безпрепятствен достъп и където ще могат да съхраняват военно оборудване и боеприпаси. Това включва и четири въздушни бази, както и военно пристанище. САЩ имат подобни споразумения с много държави в Източна Европа, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг