Европейската комисия съобщи, че днес е изплатила последната за годината вноска от 1,5 милиарда евро от финансовата помощ за Украйна. С това общата подкрепа достигна 18 милиарда евро и Украйна успя да покрие непосредствените нужди от финансиране, се отбелязва в съобщението. Уточнява се, че общата европейска подкрепа за страната и нейните граждани достига близо 85 милиарда от 2022 г. насам с осигуряването на хуманитарна, икономическа и военна помощ, както и със средствата за посрещане на украинските бежанци в ЕС.

Пояснява се, че отпуснатите днес средства са за изплащането на заплати и пенсии, за поддръжката на основни обществени услуги, сред които работата на болници, училища, и за осигуряване на жилища за разселените заради войната, предприета от Русия. Очаква се средствата да послужат също за възстановяване на разрушената от руските удари инфраструктура.

На 14 декември ЕК констатира, че Украйна успешно е изпълнила договорените условия и изискванията за прозрачно и ефективно използване на средствата. В съобщението се посочва, че страната е предприела стъпки за подобряване на върховенството на закона и за независимостта на Специализираната прокуратура за борба с корупцията. Украинските власти са определили ръководител на службата за борба с корупцията и са подобрили процеса за подбор на съдии.

Комисията припомня, че през юни предложи бюджетът на ЕС до 2027 г. да бъде повишен с 50 милиарда евро заради нуждите на Украйна. На 1 февруари догодина Европейският съвет отново ще обсъди промените в бюджета, след като не достигна до единодушие по-рано този месец.

БТА