Стрелецът от Прага е убил баща си, преди да застреля над 15 души във Философския факултет на Карловия университет, съобщиха чешките власти.

Нападателят открива масова стрелба около 16 ч., като убива най-малко 15 души и ранява десетки други. Стрелецът се казва Давид Козак, на 24 години и е студент в Карловия университет.

По-рано баща му е намерен мъртъв в село на 13 мили от Прага. След като установява, че Давид е убил баща си, полицията започва да го издирва. Полицаите решават, че стрелецът ще отиде на лекция в друга сграда на Философския факултет на улица "Селетна", която я евакуирт веднага, но той отива в основната сграда на Философския факултет на площад "Ян Палах" и там започва масовата стрелба, съобщава "The Telegraph".

Това се случва около 16 часа местно време. Сред студентите настъпва паника.

Някои от учащите успяват да изпратят снимки и послания в мрежата ЕКС и така информират за хода на събитията.

"Блокиран съм в учебната зала в Прага. Стрелецът е мъртъв, но чакаме да бъдем евакуирани. Молим се да излезем живи от тук. Блокирахме вратата преди нападателят да се опита да я отвори", заяви Якоб Вайцман, студент в Карловия университет.

Безжизненото тяло на стрелеца е открито във Факултета по изкуства, където е следвал.

Властите съобщиха, че стрелбата не е свързана с тероризъм.

Чешкият министър-председател Петър Фиала е отменил цялата си програма и отпътува към Прага

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Престъпленията с оръжие са относително редки в Чешката република. През декември 2019 година 42-годишен мъж застреля шестима души в приемна на болница и след това се простреля.

Дир.бг