Три проекта за подобряване на енергийната ефективност на общински сгради в Шумен ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. Те са за Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ и неремонтираната част на зала „Плиска“.

Това стана ясно на пресконференция в Областния информационен център.

Общата стойност на проектните предложения е 7 386 554 лв., като ще има съфинансиране от страна на общината в размер на 4 643 414 лв.  

Средствата ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.

Проектите за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в тези три сгради бяха подадени от предишния кметски екип.

Общата стойност на проекта за зала “Плиска” е 2 658 830 лв., а безвъзмездното финансиране е за 2 000 000 лв. За РИМ стойността на проекта е 2 497 256 лв., с финансиране по ПВУ от 2 233 998 лв.  Проектът за повишаване на енергийната ефективност на сградата на Регионалната библиотека е за 2 230 468 лв., като парите за безвъзмездна финансова помощ са 409 416 лв.

“Проектите ни са оценени и класирани. Предстои да се направи анализ и да се прецени, спрямо готвения бюджет и средствата в него, кои от проектите ще започнем веднага, защото сумата за съфинансиране никак не е малка. Но всяка една възможност ще бъде използвана, за да можем да подобрим градската среда, спортните бази”, каза заместник-кметът по икономическа политика Николай Колев.

ШУМ.БГ