Министерството на външните работи на Узбекистан снощи извика посланика на Русия в страната заради призив от страна на руски политик да бъде анексирана бившата съветска република, съобщи ведомството, цитирано от Ройтерс и БТА.

Руският писател националист Захар Прилепин, съпредседател на партията "Справедлива Русия - за истината", тази седмица каза, че смята, че Русия трябва да анексира Узбекистан и други страни, чиито граждани пътуват до Русия, за да работят там, отбелязва Ройтерс.

Външното министерство на Узбекистан снощи е казало на руския посланик Олег Малгинов, че Ташкент е "дълбоко обезпокоен" от тези "провокативни" коментари. Малгинов пък е заявил, че коментарите на Прилепин нямат нищо общо с официалната позиция на Кремъл, добави ведомството.

Милиони мигранти от бившите съветски републики в Централна Азия работят в Русия и тяхното присъствие понякога води до икономическо и етническо напрежение, отбелязва Ройтерс. Анексирането на Крим, а след това на други райони от Украйна от страна на Русия, предизвика тревоги сред някои бивши съветски републики.

dir.bg