Турски гражданин е убит при въоръжено нападение в католическа църква, извършено в неделя в Истанбул. Това съобщи говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик в акаунта си в социалната мрежа Екс, предаде БТА.

Нападението е извършено от двама маскирани въоръжени мъже, които след това избягали, съобщи Франс прес.

Решително осъждаме въоръженото нападение срещу наш гражднанин по време на служба в църквата "Санта Мария" в квартал Саръйер, посочи Челик.

Валията на Истанбул Давут Гюл, който пристигна в Саръйер, уточни пред журналисти, че маскирани нападатели са организирали днес въоръженото нападение срещу човек по време на неделната литургия в италианската църква "Санта Мария".

Турският гражданин с инициали C. T. (на латиница) е загинал при нападението. При атаката няма други пострадали. Предприета е операция за залавяне на нападателите, каза Гюл.

Засега не са известни мотивите за атаката, чиято цел очевидно е било убийството на гражданина с инициали C. T., коментират местните медии.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че главната прокуратура на Истанбул е започнала разследване във връзка с престъплението.

В района са изпратени много полицейски екипи и линейки.

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк нападението е извършено с автоматично оръжие.

    Църквата, в която бе извършено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм "Санта Мария", намиращ се на брега на Босфора, започва през 1864 г., а през 1866 г. е отворен за богослужение. Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Папа Франциск изрази солидарност с католическата общност в Истанбул, която стана мишена на нападение, предаде Франс прес.

"Изразявам своята близост с паството на църквата "Санта Мария Драперис" в Истанбул, която по време на литургия стана мишена на атака, при която бе убит един човек, а няколко бяха ранени", каза папата след края на традиционната неделна молитва "Ангел Господен" на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни междувременно осъди строго нападението и поднесе съболезнования на семейството на жертвата, предаде АНСА.

Пред Асошиейтед прес племенникът на убития турски гражданин посочва, че цел на нападението е била църквата, а не неговият чичо.

"Той бе човек с умствени увреждания, без връзка с политиката или криминални организации. Той отиде там по покана и е жертва на съдбата", заяви пред АП Чагън Джихан.

Църквата "Санта Мария" се управлява от италиански орден на францисканците, уточнява АП.

Дир.бг