Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) пое отговорност за убийството на човек в католическата църква в Истанбул, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Нападението бе извършено вчера в 11:40 ч. местно време (10:40 ч. българско) по време на служба в църквата „Санта Мария“ в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, роден през 1972 г. Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са констатирали смъртта му.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че в рамките на предприетото разследване са били задържани общо 47 души, включително двама заподозрени за извършването на убийството – гражданин на Таджикистан и руски гражданин. Полицията е извършила обиски на 30 адреса в Истанбул.

Йерликая посочи, че следите сочат, че ДАЕШ стои зад организирането и извършването на нападението.

Заподозрените за убийството са били задържани към 22 ч. снощи.

Йерликая изтъкна, че престъпниците са били заловени в рамките на 12 часа след нападението, като благодари на полицията за извършената работа.

Засега не са известни конкретните мотиви за нападението.

Сестрата на 52-годишния Джихан посочи, че той е бил с умствена изостаналост. Йозлем Джихан каза пред в. „Хюриет“, брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която все още не е съобщено, че той е починал.

По информация на СиЕнЕн-Тюрк по време на богослужението в църквата „Санта Мария“ вътре е бил и генералният консул на Полша заедно с децата си.

Всички високопоставени турски представители, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, валията на Истанбул, министърът на вътрешните работи, кметът на Истанбул, началникът на истанбулската полиция, изпратиха съболезнователни послания до църквата.

Епископ Масимилиано Палинуро, представящ католическата общност в Истанбул, каза пред СиЕнЕн-Тюрк, че общността е шокирана от извършеното.

Обаждането на президента Реджеп Тайип Ердоган все пак ни даде кураж и утеха, каза той, като добави, че вярва в турската правосъдна система,.

Това нападение вреди не само на нашата общност, но и на цяла Турция. Злонамерени хора се опитват да навредят на тази страна. Това създава лош имидж, посочи Палинуро.

През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

БТА