Само един час след срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС успяха да постигнат споразумение, което ще позволи на блока да изпрати 50 милиарда евро (54 милиарда долара), съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод преговорите за промяна на бюджета на ЕС.

"Имаме сделка. Всички 27 държавни и правителствени ръководители одобриха предоставянето на допълнителни 50 милиарда евро за Украйна от европейския бюджет", написа  Мишел в социалната мрежа "Х".

Това означава, че Унгария е вдигнала ветото си върху вземането на решение. Според Мишел това означава стабилно, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна.

Сделката беше сключена, след като лидерите на ЕС се съгласиха на незадължителен преглед след две години, "ако е необходимо". Това би представлявало компромис с Унгария, след като премиерът Виктор Орбан поиска годишен преглед

На предишната среща на лидерите на ЕС през декември унгарският премиер Виктор Орбан блокира вземането на решение за помощта за Украйна. След това Будапеща предложи бюджетните преводи към Украйна да бъдат одобрявани всяка година.

Решението беше бързо приветствано от украинския премиер Денис Шмихал, който изрази своята благодарност на Мишел и лидерите на ЕС. "Всеки ваш глас е значим принос за нашата обща победа", написа той в социалните мрежи.

Полският премиер Доналд Туск направи най-добрия коментар: "Няма проблем с така наречения проблем с умората на Украйна. Сега имаме умора от Орбан в Брюксел".

Днешната среща на върха в Брюксел се провежда на фона на фермерски протести в Белгия и други европейски държави. Очаква се лидерите да обсъдят и протестите.

Орбан: Европа греши като се чува гласа на "нарада"

Днешното решение идва часове след като министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна снощи с протестиращи фермери в Брюксел, предаде Франс прес. Агенцията отбеляза, че унгарският премиер е застанал на страната на "народа" в момент, в който срещу него се беше надигнал фронт от лидерите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна, който в крайна сметка бе одобрен.

"Европа греши, като не приема сериозно гласа на народа", заявява Орбан във видео, публикувано в неговия профил в социалната мрежа "Фейсбук". Видеото показва как унгарският премиер върви между трактори в мрака и се ръкува с демонстрант.

Хиляди селскостопански машини блокираха улици в Брюксел днес преди срещата на върха на ЕС за помощта за Украйна. Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на ЕС, най-вече по отношение на прекомерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания внос на земеделски продукти от Украйна.

"Европейската комисия е длъжна да представлява интересите на европейските фермери по отношение на Украйна, а не обратното", заяви във видеопослание, разпространено от неговата партия "Фидес", Орбан, критикувайки "нелоялната" според него конкуренция от страна украинските земеделски стоки.

"Решението на проблема е да се сменят отговорните по този въпрос фактори в Брюксел" по време на изборите за европарламент през юни, добави Орбан.

По-рано тази седмица унгарски премиер националист вече обяви, че мобилизацията на силите на селскостопанските производители е показала "колко сериозен проблем е Украйна за Европа независимо от войната".

"Трябва да бъдем особено внимателни, защото Украйна е огромна страна", каза Орбан в интервюто си за френското списание "Поан", като добави, че сближаването, и даже присъединяването на Украйна към ЕС "може да има огромни, пагубни последици за европейските икономики, и по-специално върху селскостопанския сектор".

АФП посочва, че миналата седмица мозъчният тръст "Матиас Корвинус", свързан с унгарското правителство, обяви, че е "горд да участва" в организацията на фермерския протест пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Дир.бг