Гръцката полиция използва днес сълзотворен газ и шокови гранати на протест в Атина срещу намерението на правителството да позволи създаване на частни университети в страната, съобщава агенция АНА-МПА.

Студенти и преподаватели протестираха за пореден път днес в центъра на Атина срещу плановете за създаване на частни университети в Гърция. 

Група от протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон на булевард „Василис Софиас“ близо до парламента. По информация от полицията част от протестиращите са атакували силите на реда с дървени палки, на което полицаите са отговорили със сълзотворен газ и шокови гранати. В резултат демонстрантите са се разпръснали и са се върнали към сградата на Атинския университет.

Според информация на гръцката телевизия ЕРТ, цитирана от ТАСС, в демонстрацията пред ректората на Атинския университет са участвали стотици студенти. Митинги против създаването на частни университети е имало днес и в Солун, както и в други градове на страната. Няма информация за инциденти на тези събирания.

Очаква се следващата седмица правителството да предложи на обществено обсъждане законопроект, който позволява в Гърция да бъдат създавани частни университети и филиали на чуждестранни учебни заведения. Законопроектът предвижда дипломите от тях да бъдат приравнени към тези на държавните вузове.

БТА