Дъблоко сме убедени и можете да разчитате на нас, че ще продължим да подсилваме границите на ЕС и да убеждаваме Австрия, че България и Румъния са постигнали необходимото, за да бъдат изцяло в Шенген. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в отговор на въпрос след края на днешното заседание на Европейския съвет.

ЕК от години е убедена, че България и Румъния са готови за Шенген, добави тя. Полезно беше, че в последните месеци имахме няколко проекта, финансирани от ЕС, за укрепване на границите в България и Румъния, каза Фон дер Лайен. Предприети бяха мисии за проверка, които доведоха до първата стъпка за убеждаването на Австрия да отпаднат проверките по морските и въздушните граници, посочи тя.

Според решението на Съвета на ЕС от 30 декември миналата година се предвижда проверките по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март. Австрия бе единствената страна в ЕС, която се възпротиви на предложението за отпадане на всички граници засега, като ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".

БТА