ЕС одобри отпускането на ключово важна финансова помощ за Украйна, като изпрати по този начин сигнал на руския президент Владимир Путин, обобщава Франс прес.

На извънредна среща на върха евролидерите по-рано днес постигнаха съгласие по отпускане на Украйна на помощ в размер на 50 милиарда евро. Досега унгарският премиер Виктор Орбан се противопоставяше на това решение, което веднага беше приветствано от Киев като обща победа срещу Русия.

"Русия не може да се уповава на каквато и да умора у европейците в тяхната подкрепа за Украйна", увери президентът на Франция Еманюел Макрон. "Това е едно много силно послание, изпратено на руския президент Путин", коментира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това е също така и сигнал, изпратен на САЩ, където нова бюджетна помощ за Украйна е блокирана сега в Конгреса.

"Надявам се, че това ще помогне да се улеснят нещата за американския президент Джо Байдън, за да може той да прокара своя план за помощ  за тази страна във война", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Киев се нуждае отчаяно от западна помощ, за да държи на повърхността икономиката си, близо две години след началото на инвазията на Русия на нейна територия.

В Брюксел, където европейските лидери се бяха събрали на извънредната среща на върха, за да излязат от блокажа, предизвикан от ветото на Орбан, съспенсът беше краткотраен.

"Имаме споразумение", похвали се председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в "Екс" още в началото на срещата тази сутрин. "Това гарантира едно стабилно, предвидимо и дългосрочно финансиране за Украйна", добави той.

"Това решение доказва още веднъж силното единство на ЕС", подчерта веднага президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се обърна към участниците в срещата на върха чрез видеоконферентна връзка.

Помощта, предназначена за Украйна (33 милиарда заеми и 17 милиарда дарения за четири години), е включена в допълнение към бюджета на ЕС до 2027. Този ревизиран бюджет на ЕС ще бъде гласуван по-късно през месеца от Европейския парламент.

За да се гарантира присъединяването на Орбан към останалите страни членки във взимането на общо решение, срещата на върха беше предшествана от "дипломатически балет". Вчера вечерта се проведоха двустранни срещи на Орбан с Макрон и на Орбан с Мелони. Днес сутринта имаше събиране в тесен формат между Макрон, Мелони, Орбан и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Компромисът, постигнат днес, предвижда всяка година да се изготвя доклад на Европейската комисия относно начина, по който са използвани средствата, отпуснати на Украйна, и възможността евролидерите след две години, ако е нужно, да поискат преразгледане на помощта.

Унгария искаше да може да има годишно разглеждане на финансовата подкрепа, но останалите страни от ЕС не искаха да предоставят на Унгария такава възможност да повтаря налагането на вето.

Орбан видя, че има раздразнение сред останалите, че има граници, които не бива да се прекрачват, заяви европейски дипломат, пожелал да запази анонимност.

Самият Орбан днес в "Екс" изрази задоволство, че неговата мисия е била изпълнена и че той е получил гаранции, че средствата, предназначени за Унгария и понастоящем замразени заради спорове с Брюксел, няма да отидат за Украйна.  "И нашата позиция за Украйна остава същата: ние имаме нужда от прекратяване на огъня и от преговори за мир", допълни той.

Унгарският лидер породи гнева и отчаянието на колегите си на срещата на върха на ЕС през декември, когато наложи вето на европейската помощ за Украйна. Той беше обвинен в Брюксел, че  упражнява шантаж, за да постигне деблокиране на европейските фондове, предназначени за неговата страна, но замразени от Европейската комисия заради неспазване на принципите на правовата държава, в което е упреквана Будапеща.

През декември ЕК деблокира около 10 милиарда евро, като изтъкна, че Будапеща е извършила реформи, за да подобри независимостта на съдебната система.

Но над 20 милиарда евро остават блокирани заради безпокойството на Брюксел, касаещо по-специално спазване на правата на ЛГБТ общността, на академичните свободи и на правото на убежище в Унгария. Тези средства включват и парите по плана за постпандемично икономическо възстановяване. На въпрос дали днес Орбан е постигнал от ЕК обещание за деблокиране на блокираните средства за Унгария, Фон дер Лайен отговори отрицателно.

На срещата на върха се обсъждаше и допълнителната военна помощ за Украйна.

Шолц заяви, че идеята е била да се обсъди дали всяка страна членка прави достатъчно. Той подчерта, че според него всички страни членки не правят достатъчно в подкрепа на Украйна.

Срещата на върха протече и на фона на мобилизацията на фермерите. Над 1000 трактора превзеха улиците на Брюксел и дойдоха дори до сградата на Европейския парламент, който е в съседство с мястото на срещата на върха на евролидерите.

БТА