Китайски учени успешно извършиха имплантация на мозъчен чип, за да възстановят част от двигателните способности на парализиран пациент, конкурирайки се с устройството на американската компания "Нюралинк" на Илон Мъск, съобщи Синхуа.

Екип от университета "Цинхуа" в Пекин обяви успешен първи тест на импланта "Нюрал Електроник Опъртюнити" (NEO). Устройството е за безжичен анализ на електрически импулси, подадени от мозъка, добавя БТА.

Така помага на парализиран мъж самостоятелно да изпълнява някои двигателни функции с ръцете си. Разработчиците казват, че тяхното устройство е по-малко инвазивно от "Нюралинк" и потенциалната му употреба също включва разширяване на човешките когнитивни способности в бъдеще.

NEO се разработва повече от 10 години. Университетът получи разрешение да проведе изпитание върху хора в началото на 2023 г.

Първият пациент е мъж с пълно увреждане на гръбначния мозък в резултат на автомобилна катастрофа, вследствие на което четирите му крайника са парализирани от 14 години.

Китайското устройство е имплантирано между черепа и външната мозъчна обвивка дура матер. Според разработчиците тяхното устройство "с размерите на две монети" може потенциално да комбинира човешкия интелект с компютър.

Дир.бг