Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви днес, че изпраща в помощ на Тексас и губернатора Грег Абът батальон от Националната гвардия, за което той написа в социалната мрежа Х и в изявление, излъчвано по телевизионния канал "Фокс нюз". За южната граница ще заминат около 1000 гвардейци.

"Ние, като граждани на Флорида, заявяваме, че сме длъжни да спрем инвазията по южната граница веднъж завинаги", каза Десантис в присъствието на гвардейците. Губернаторът на Флорида подчерта, че държава, която не може да охранява границата си, няма как да бъде истински суверенна.

На гвардейците, които отпътуват към Тексас, ще помагат и доброволци от щатската гвардия на Флорида. Тази структура е възобновена от ДеСантис през 2022 г. и ще бъде използвана за първи път в операция извън щата.

В средата на януари Националната гвардия на Тексас забрани на агентите на федералната гранична служба на САЩ достъп до участъка по границата с Мексико.

На 25 януари губернаторите републиканци от 25 щата застанаха в подкрепа на губернатора на Тексас Грег Абът и конституционното право на щата за самоотбрана, като обвиниха президента Джо Байдън в нежелание да защитава американските граници от нелегални имигранти.

На следващия ден федералните власти в САЩ настояха Тексас да допусне федералните агенти до граничния участък с Мексико за демонтаж на загражденията с бодлива тел, които щатските власти издигнаха по границата. Тогава от името на Белия дом говорителката Карин Жан-Пиер окачестви като застрашаващи сигурността действията на губернатора Абът по защитата на южната граница.

Впоследствие стана ясно, че тексаските власти са транспортирали от своята територия в други щати над 102 хиляди незаконни мигранти в рамките на операцията Lone Star, започната през 2022 г.

От своя страна президентът Байдън в обръщение пред Конгреса заяви, че ще разпореди да започнат преговори между двете групи сенатори - републиканци и демократи, за затягане на граничния контрол.

Дир.бг