Армения вече не може да разчита на Русия да бъде неин основен партньор във военната и в отбранителната сфера, защото Москва многократно я е разочаровала и Ереван трябва да мисли за изграждане на по-близки връзки със САЩ и Франция, заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да разберем с кого наистина можем да поддържаме военно-технически и отбранителни връзки", каза Пашинян пред арменското обществено радио в отговор на запитване относно реформа на въоръжените сили на Армения.

"Преди този проблем бе лесен, защото нямаше такъв въпрос и не беше трудно да се създаде концепция. Преди 95%-97% от отбранителните ни връзки бяха с Руската федерация. Сега това не може да е така, както поради обективни, така и поради субективни причини", добави той.

Пашинян каза още, че Армения трябва да помисли какви връзки в сферата на сигурността трябва да изгради със САЩ, Франция, Индия и Грузия.

Бившата съветска република Армения, която граничи с Грузия, Азербайджан, Иран и Турция, отдавна разчита на своя съюзник Русия, но Пашинян разгневи Кремъл като постави под въпрос основите на съюза, отбелязва Ройтерс. От разпадането на СССР през 1991 година Русия се конкурира със САЩ за влияние в бившите съветски републики, които са били част и от руската империя.

Според Пашинян Русия е разочаровала Армения, когато Азербайджан извърши светкавичната си военна операция, с която отвоюва отцепническия анклав Нагорни Карабах и предизвика бягството на етническите арменци, живеещи в него.

Според Русия собствените неуспехи на Пашинян да се справи със сложната политическа обстановка и съперничества в Южен Кавказ са причината за поражението на етническите арменски бойци в Карабах.

Междувременно Азербайджан обвинява Франция, че е посяла семената на нова война с доставките си на оръжия за Армения, с която САЩ също опитват да се сближат, коментира Ройтерс.

БТА