Турските власти са идентифицирали и задържали мъжа, поръчал нападението в католическата църква "Санта Мария" в Истанбул на 28 януари, съобщава турският телевизионен канал А Хабер, позовавайки се на източници от Дирекцията за сигурността в Истанбул. 

Нападението бе извършено по време на служба в църквата. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, който загина.

Престъпниците успяха да избягат след нападението, a по-късно турската полиция арестува общо 25 души, заподозрени във връзка със стрелбата.

Самоличността на поръчителя е била установена, след като специалистите от Дирекция „Киберпрестъпност“ през телефона на един от задържаните са осъществили достъп до кореспонденцията му.

Според А Хабер мъжът, който дал заповедта за нападението, се казва Адам Хамирзиев. Той е бил арестуван веднага след установяване на самоличността му. 

Турските власти отбелязват, че три седмици преди атентата, двамата нападатели са пътували до окръг Кайсери в Централна Турция с превозно средство, докарано в страната през ноември 2023 г. от Полша. Човекът, докарал превозното средство, напуснал Турция два дни преди нападението. 

Посочва се също, че двамата нападатели са участвали в среща на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в Кайсери, по време на която са били обсъдени подробностите за планирания терористичен акт.    

През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха "Ислямска държава" в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

БТА