Шест източника заявиха пред Ройтерс, че Иран е снабдил Русия с голям брой балистични ракети "земя-земя", в допълнение към ракетите, които вече са ѝ доставени от Северна Корея. Агенцията отбеляза, че по този начин Техеран задълбочава военното сътрудничество между двете държави, които са под режим на санкции от САЩ. Известно е, че Иран доставя на Русия дронове "Шахед", които атакуват различни области на Украйна.

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви по-късно, че не разполага с официална информация Иран да е доставил стотици балистични ракети на Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Засега нашите официални източници не разполагат с информация за доставка на ракети, особено в такива големи количества", каза говорителят по националната телевизия.

В същото време стана известно, че германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на доставката на крилати ракети "Таурус" на Украйна.

Ирански ракети за Русия

В предоставените от Иран около 400 ракети има много от типа "Фатех-110" - балистични оръжия с малък обсег, като "Золфагар", твърдят три ирански източника. Тази ракета, която може да бъде транспортирана от мобилна установка, е способна да поразява цели на разстояние от 300 км до 700 км, твърдят експерти.

Иранското министерство на отбраната и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - елитните сили, които контролират иранската програма за балистични ракети, отказаха коментар. Руското министерство на отбраната също засега не е отговорило на запитванията за коментар, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Доставките са започнали в началото на януари, след като беше сключена сделка на срещи в края на миналата година между ирански и руски служители от сферата на отбраната и сигурността, които се проведоха в Техеран и Москва, заяви един от иранските източници.

Западът одобри 13-ия пакет санкции срещу Русия, в списъка са и базирани в Китай компании
Виж още
Западът одобри 13-ия пакет санкции срещу Русия, в списъка са и базирани в Китай компании

На 24 януари в Москва пристигна Али Акбар Ахмадиан, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и представител на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Визитата на секретаря бе по покана на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, а целта - активизиране на отношенията между Иран и Русия.

Dir.bg