Кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ до „Практикер“ от неделя ще бъде с нова организация на движението. В момента наети от община Шумен фирми правят новата пътна маркировка, след което ще поставят пластмасови и гумени ограничители и пътни знаци.

Пресконференция на място дадоха днес кметът на Шумен Христо Христов и заместникът му по строителство арх. Николай Симеонов.

Проектът е дело на инж. Владимир Бянов от София. Променя се формата и размерът на централния кръг. Той става с елипсовидна форма, като диаметърът се разширява с 2 и с 3 метра, съответно в тясната и широката си част.

В този централен кръг ще се поставят червени преместваеми пластмасови ограничители, които са с височина 45 см и имат за цел да принудят водачите да изписват дъга при преминаване през кръстовището. Между двете ленти на платното в кръга ще се поставят по-ниски пластмасови ограничители.

На 30 метра от двете страни на кръстовището ще се сложат и гумени легнали полицаи.

Христов и Симеонов подчертаха, че в момента се прави временна организация на движението, като окончателното решение за опасното кръстовище предстои да се вземе.

„Обещахме преди да се премине към окончателния вариант на организация на движението в участъка, защото може и да не остане кръгово кръстовище. Ще се направи временна организация, временен вариант за преминаване безопасно. Очаква се институциите и комисиите да вземат окончателно решение за кръстовището през април-май, а изграждането ще е през август-септември. Поради това е необходимо да не седим със скръстени ръце, а да предприемем един временен вариант за безопасно преминаване през това пътно съоръжение. Идеята е този вариант да е готов до неделя вечерта“, каза кметът Христо Христов.

Според арх. Симеонов основният проблем на кръстовището е прякото преминаване направо от шофьорите, тъй като досега те не са го възприемали като кръгово и се създават предпоставки за пътни инциденти.

Промените са възложени на „Автомагистрали - Черно море“ АД, а за хоризонталната маркировка е наета като подизпълнител разградската фирма „ПътКонсулт“ ООД.

„Старата маркировка се заличава. Не може всичко да стане с едно щракване на пръсти. Работи се, поели сме ангажимента да сме готови до неделя вечерта“, каза Асен Тодоров от „Автомагистрали - Черно море“.

ШУМ.БГ