Лентите за движение в кръговото кръстовище до „Практикер“ ще бъдат отделени една от друга с пластмасови ограничители. Също така от двете страни на кръстовището по бул. „Симеон Велики“ ще се поставят гумени легнали полицаи. Ще се разшири и вътрешният остров на кръга. Тези мерки ще принудят водачите да преминават през опасното кръгово с по-ниска скорост и ще намалят риска от тежки инциденти.

Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по строителство на Шумен арх. Николай Симеонов. Решението за гумените и пластмасовите ограничители е било взето от общинската комисия по безопасност на движението. Идеята е дошла от проектанта от София Владимир Бянов.

"Това ще бъде временно решение до изготвянето на нов проект за кръстовището. След анализ инж. Бянов ще предложи три варианта -  кръстовището да остане както е сега, да се разшири външният му диаметър, да се направи светофарна уредба“, каза зам.-кметът арх. Симеонов.

Той обясни, че временните ограничители ще струват между 30 и 40 хил. лв. Очакването е те да се поставят до края на януари, като сроковете зависят основно от необходимостта от съгласуване с Пътна полиция.

Друга планирана от община Шумен промяна, свързана с движението в града, касае ул. „Марица“ в частта от паметника на Пети полк до кръстовището с ул. „Ген Скобелев“. Проверява се възможността да се направи ново пътно платно от южната страна на река Енчова, по което движението да е в посока Изток. Целта е настоящото платно на улицата да стане с движение на Запад в две ленти.

Върви по план и разработването на Генерален план за организацията на движението в Шумен.

ШУМ.БГ