Главният редактор на руското опозиционно издание "Новая газета" Сергей Соколов е бил задържан в Москва от служители на "Е-Център" (Главно управление за борба с екстремизма) и доставен в полицейско управление за съставяне на административен акт за "дискредитиране" на руската армия, съобщи вестникът.

Случаят се отнася до една от публикациите на "Новая газета", се казва в съобщението. Не се уточнява за каква точно публикация става въпрос. Разглеждането на административното дело ще се състои в московския Перовски съд, съобщиха колегите на Соколов.

Соколов замени нобеловия лауреат Дмитрий Муратов като главен редактор на Новая газета в резултат на последната ротация, каквито отдавна се извършват в редакцията. Муратов, който бе обявен за чуждестранен агент, остава във вестника. Соколов работи в "Новая газета" от 90-те години на миналия век и е един от основателите на изданието.

Максималната присъда за дискредитиране на руската армия е 15 години затвор.

След избухването на войната редакцията на "Новая газета" се раздели на две части: част от журналистите останаха в Русия, а други заминаха за чужбина и основаха "Новая газета Европа", която руските власти обявиха за нежелана организация. Руската редакция е принудена да работи в условията на изискванията на военната цензура.

През септември 2022 г. съдът отне медийния лиценз на печатната версия на "Новая газета", както и удостоверението за регистрация на "Новая рассказ-газета" - изданието, което журналистите опитаха да издават след това.

dir.bg