Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк днес заяви, че военни престъпления са били извършени от всички страни в конфликта между Израел и "Хамас" и призова те да бъдат разследвани и извършителите да бъдат подведени под отговорност, предаде Ройтерс.

"Явни нарушения на човешките права и на хуманитарното право, включително военни престъпления и вероятно други престъпления съгласно международните закони, са били извършени от всички страни", каза Тюрк пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева. "Време е - крайно време е - за мир, разследване и отговорност", добави той.

Бойци от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 души за заложници в атака срещу Израел на 7 октомври, по информация от израелски източници. Атаката предизвика израелска офанзива в управляваната от "Хамас" ивица Газа, която по думите на Израел има за цел да спаси останалите заложници и да унищожи палестинската групировка, припомня Ройтерс. Здравните власти на Газа казват, че от началото на тази операция загиналите в анклава са 30 000.

Тюрк, който представи доклад за състоянието на човешките права в Газа и окупирания от Израел Западен бряг, каза още, че канцеларията му е отчела "множество случаи, които е възможно да представляват военни престъпления от страна на израелските сили", пише още БТА. Той добави, че има и признаци, че израелските сили са действали "безразборно или непропорционално при подбирането на целите си" в нарушение на международните закони.

Тюрк също каза, че безразборното изстрелване на снаряди в Южен Израел и вземането на заложници от страна на палестинските групировки също представляват нарушения на международните хуманитарни закони.

Израел казва, че прави всичко възможно, за да сведе до минимум щетите за цивилните, коментира Ройтерс.

В реч, която предизвика аплодисментите на много от присъстващите на заседанието на Съвета на ООН за правата на човека, палестинският постоянен представител Ибрахим Храиши заяви: "Ние осъждаме категорично това, което се случи на 7 октомври, но никой всъщност не осъжда факта, че жени, деца и възрастни хора сега са убивани".

Елан Тив, дъщерята на бившата заложничка Авива Зигел, която присъства на речта на Тюрк заедно със своята майка, заяви, че хората, които приветстват палестинското нахлуване в Израел на 7 октомври "трябва да се срамуват" от себе си. Бащата на Тив все още е заложник в Газа.

Тюрк каза също, че сухопътна офанзива в граничния град Рафах в южната част на анклава, където според оценките се намират около 1,5 милиона палестинци, разселени там от израелската офанзива на север, ще доведе до огромни човешки жертви. По думите му подобно нападение ще увеличи риска от престъпления, ще предизвика още по-голямо разселване и "ще подпише смъртната присъда на всяка надежда за ефективна хуманитарна помощ".

Дир.бг