Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в окръг Брашов, ще нарасне през пролетта на 2025 г. и ще се състои от 4000 военни спрямо настоящите 1000 души, съобщи днес френският генерал Лоик Жирар, най-високопоставеният френски военен в Румъния, цитиран от румънската секция на радио Свободна Европа.

Бойната група на НАТО в Румъния беше създадена скоро след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., напомня изданието. 

Франция е страната, която ръководи тази група, разположена в базата Чинку, окръг Брашов.

Това е една от осемте бойни групи, създадени от Северноатлантическия алианс, след като Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 г.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че Бойната група на НАТО в Румъния може да достигне ниво бригада, но моментът на разширяването на структурата не беше обявен досега, отбелязва Свободна Европа.

Френският генерал Лоик Жирар, заместник-командващ на Многонационалното командване на дивизията "Югоизток" на НАТО в Румъния, съобщи на среща с румънски журналисти, че освен новите около 3000 военни от НАТО (предимно французи), които ще дойдат в Румъния, в националните бази ще бъде разположено и ново оборудване.

Изданието посочва, че ще бъдат изпратени още 37 танка Льоклер (Leclerc) и гаубици Сезар (Caezar), като напомня, че в момента Бойната група на НАТО в Румъния разполага с 13 френски танка Льоклер, стотици бронирани машини и ракетни установки.

В Бойната група на НАТО в Румъния участват военни от Франция, Северна Македония, Белгия, Люксембург, Полша, Португалия и Съединените щати.

В Румъния в момента се намират над 5500 военни от НАТО, като най-малко 2000 от тях са американци, отбелязва Свободна Европа.

Американските военни са дислоцирани в Румъния на базата на двустранно споразумение между администрациите в Букурещ и Вашингтон. Те се намират в базите Михаил Когълничану (окръг Констанца) и Девеселу (окръг Олт).

След като Бойната група на НАТО в Румъния премине на ниво бригада, общият брой на военните от съюзническите страни, разположени в Румъния, ще достигне около 9000 души, посочва изданието.

БТА