Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) потвърди потъването в Червено море на кораба "Рубимар", който е собственост на Великобритания и бе атакуван от йеменските бунтовници хуси миналия месец, предаде Ройтерс, като се позова на техен пост в платформата "Екс".

СЕНТКОМ повтаря предупреждението на международно признатото правителство на Йемен, че товарът на потъналия кораб, превозващ тор от амониев нитрат, създава риск за морската екосистема в района.

Американските военни потвърдиха че "Рубимар" е превозвал 21 000 метрични тона амониево-фосфатно-сулфатни торове.

Потъналия плавателен съд също така "представлява риск от подводен сблъсък за други кораби, преминаващи през натоварените морски линии на корабоплавателния път", се казва в изявлението на СЕНТКОМ.

"Разливът на тор от амониев нитрат в морето би могъл да има редица значителни последици за морските екосистеми", предупреди по-рано Жулиен Жрейсати, програмен директор на "Грийнпийс" в Близкия изток и Северна Африка, цитиран от Франс прес.

Корабът, плаващ под флага на Белиз, потъна вчера (2 март), дни след като беше улучен от ракета на хутите в пролива Баб ал Мандаб на 18 февруари.

Международно признатото правителство на Йемен вчера съобщи, че "Рубимар" е потънал след като няколко дни се е пълнил с вода.

Часове по-късно високопоставен представител на хусите заяви, че  британският премиер Риши Сунак и неговото правителство за отговорни за потъването на кораба "Рубимар". Мохамед Али ал Хуси, ръководител на Върховния революционен комитет на хусите в Йемен, изрази тази позиция в социалната мрежа "Екс".

"Казваме на Сунак, че вие и вашето правителство носите отговорност за кораба "Рубимар" и отговорност за подкрепата на геноцида и обсадата във войната в Газа", гласи постът на Ал Хути в социалната мрежа, като посочва, че "Сунак има шанс да възстанови "Рубимар", като допусне камиони с помощи в Газа".

Дир.бг