Новият руски танк "Армата" няма да се включва във войната в Украйна, прогнозира неговият производител.

Според ръководителя на държавния оръжеен холдинг "Ростех" Сергей Чемезов машината е твърде скъпа за използване на фронта, предадоха ДПА и БТА.

"От гледна точка на функционалността му, той е много по-добър от съществуващите танкове, но е твърде скъп и затова армията едва ли ще го разположи сега", заяви Чемезов пред държавната новинарска агенция "РИА Новости".

"Армата Т-14" беше представен за първи път пред обществеността през 2015 г. на ежегодния военен парад в Москва. Според съобщения в медиите танкът все още не е влязъл в серийно производство поради различни технически проблеми, отбелязва ДПА.

Оттогава руските въоръжени сили са приели "Армата" на въоръжение, заяви Чемезов, близък до руския президент Владимир Путин. Разходите обаче са твърде високи за разполагане им в Украйна.

"Днес ни трябват пари, за да произвеждаме нови танкове, нови оръжия, по възможност по-евтини", каза Чемезов.

Ето защо е било целесъобразно да се закупят по-евтини танкове Т-90 за настоящия конфликт. Първоначално "Армата" е била предназначена да замени Т-90, отбелязва ДПА.

В същото време още миналата година британското разузнаване съобщи, че Русия вероятно обмисля да изпрати малък брой от новите си бойни танкове Т-14 "Армата" в Украйна. 

В обобщение на военното разузнаване, публикувано от министерството на отбраната на Великобритания, се казва, че през декември в Южна Русия са били забелязани танкове Т-14 в район, от който обикновено се изпраща техника за бойните действия в Украйна.

Мощността на двигателя на Т-14 е 1500 к.с., като постига максимална скорост по шосе от 75-80 км/ч. Запасът на хода му е 500 км.

Т-14 е първият танк в света с радар с АФАР. Радарът е произведен по технологията, използвана за радара на изтребителя пето поколение Т-50. Системата може да следи до 40 цели едновременно. Най-революционната иновация при Т-14 "Армата" е необитаемият купол и разположението на екипажа в специална бронирана капсула.

Дир.бг