На руските и беларуски тенисисти ще бъде разрешено да участват на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж с неутрален статут, потвърдиха от Международната федерация по тенис (ИТФ).

От централата обявиха, че на представителите от двете държави ще бъде позволено да играят като "индивидуални и неутрални", ако отговарят на изискванията за подбор, както и на разпоредбите на Международния олимпийски комитет (МОК).

"Решението на ИТФ е в съответствие с мнозинството от международните федерации по отношение на индивидуалните състезания и спортистите, участващи в Игрите в Париж през 2024 година", се казва в изявление на ръководството на световния тенис.

На спортистите от Русия и Беларус беше забранено да се състезават на международна сцена след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година.

През март миналата година обаче МОК издаде набор от препоръки към международните спортни федерации да позволят на спортистите от тези страни да се завърнат. Неутралните състезатели ще се състезават без знамена и химни. Спортистите, които активно подкрепят войната в Украйна, не отговарят на изискванията, нито пък тези, които са наети като руски или беларуски военни.

Тенисистите от двете държави вече участват в турнирите на АТП И УТА като неутрални.

Световният номер 4 Даниил Медведев каза, че очаква с нетърпение предстоящите Олимпийските игри в Париж и ще следва правилата като неутрален спортист. Говорейки преди началото на турнира Индиън Уелс в петък, руснакът добави, че е развълнуван за олимпиадата след положителните емоции в Токио преди три години, когато стигна до четвъртфиналите на сингъл.

"Ако мога, ще бъда там. Ще играя на сингъл и на двойки. Когато бях в Токио беше невероятно изживяване. Това е може би един от най-хубавите спомени в спортната ми кариера, от който бях изненадан, защото в тениса сме склонни да мислим, че турнирите от Големия шлем са по-важни. Относно неутралния флаг, ще следвам правилата. Ако е под неутрален флаг, ще играя под неутрален флаг и ще се опитам да играя там, да покажа добър тенис и да спечеля, със сигурност", коментира Медведев.

БТА