Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в интервю за саудитска медия, че САЩ са представили пред членовете на Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците" в ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Всъщност ние внесохме в Съвета за сигурност резолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, и силно се надяваме, че страните ще я подкрепят", каза снощи Блинкън пред саудитската медия "Ал Хадат" при посещение в Саудитска Арабия във връзка с войната между Израел и "Хамас".

Държавният секретар изрази надежда, че тази инициатива ще изпрати "силен сигнал".

Вашингтон наложи вето на няколко резолюции, призоваващи за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение. В текста, до който АФП е получила достъп, се изтъква "необходимостта от незабавно и трайно спиране на огъня, за да се защити цивилното население от всички страни и да се даде възможност за доставяне на хуманитарна помощ от първа необходимост". В него се казва също, че "недвусмислено се подкрепят международните дипломатически усилия за постигане на такова прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, които остават в плен".

АФП отбелязва, че за момента не е насрочено гласуване на този текст.

"Разбира се, ние подкрепяме Израел и неговото право да се брани /.../, но същевременно е абсолютно наложително да се съсредоточим и да превърнем в приоритет мирните граждани, преживяващи такива ужасни страдания, като ги защитим и им осигурим хуманитарна помощ", заяви Блинкън.

Откакто в края на февруари блокираха алжирска проекторезолюция, призоваваща за "незабавно хуманитарно спиране на огъня" в Газа, американците преговарят за алтернативен текст, в който се набляга върху подкрепата за дипломатическите усилия на място за постигане на шестседмично примирие в замяна на освобождаване на заложниците. Текстът претърпя няколко промени и според дипломатически източници не е имал особени шансове да бъде одобрен от Съвета за сигурност.

Ден след срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Джеда, Антъни Блинкън пристига днес в Кайро за разговори с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

БТА