Атентатор самоубиец днес извърши нападение в частна банка в град Кандахар в Южен Афганистан, при което бяха убити най-малко трима души. Ранените са 12, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни служители.

Всички жертви са клиенти на банката, дошли в нея, за да получат заплатите си, каза началникът на Службата за информация и култура на Кандахар Инамула Самангани.

Говорител на вътрешно министерство на управлявания от талибаните Афганистан също потвърди информацията за атаката, но не предостави повече подробности. По думите му по случая е започнало разследване.

Към момента никой не е поел отговорност за атентата. Местният клон на "Ислямска държава", който е един от основните съперници на талибаните, извършва нападения срещу училища, болници, джамии и райони, населявани с шиити в цялата страна, отбелязва АП.

Град Кандахар е духовният и политически център на управляващите в Афганистан, тъй като в него е базиран офисът на върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада и неговите решения по важни въпроси се прилагат от властите в столицата Кабул.

Талибаните превзеха властта в Афганистан през август 2021 г. по време на хаотичното изтегляне на войските на САЩ и НАТО, които бяха в страната в продължение на 20 години, припомня АП. Въпреки първоначалните си обещания за по-умерени политики талибаните постепенно отново наложиха строгото тълкуване на ислямските закони, както бяха направили и по време на предишното им управление в Афганистан от 1996 г. до 2001 година.

БТА